El consum de vitamina K pot ajudar a reduir el risc de cataractes

  • Investigadors del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa-Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBEROBN) han descobert que la ingesta de vitamina K, present en aliments de fulla verda com la col, els espinacs, les bledes o la coliflor, pot servir per reduir el risc de cataractes gràcies a les seves propietats antiinflamatòries i antioxidants.

VilaWeb
16.05.2017 - 11:11

MADRID, 16 (EUROPA PRESS)

Investigadors del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa-Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBEROBN) han descobert que la ingesta de vitamina K, present en aliments de fulla verda com la col, els espinacs, les bledes o la coliflor, pot servir per reduir el risc de cataractes gràcies a les seves propietats antiinflamatòries i antioxidants.

El treball, els resultats del qual apareixen publicats en la revista ‘JAMA Ophthalmology’, ha estat desenvolupat en col·laboració amb investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere i Virgili de Tarragona.

Entre els mecanismes implicats en la formació de la cataracta, una opacitat del cristal·lí que provoca una disminució de la visió, l’oxidació i la inflamació tenen un paper rellevant.

I per comprovar-ho, es va dur a terme un estudi que avaluava la relació entre els aliments que contenen vitamina K i l’aparició de cataractes ja que se sap que la dieta modula aquests processos.

La investigació, dirigida pels investigadors Mònica Bulló i Jordi Sales, es va realitzar en 5.860 participants d’entre 60 i 80 anys pertanyents a l’estudi PREDIMED (Prevenció amb dieta mediterrània) que van ser seguits durant gairebé sis anys.

Tots ells presentaven factors de risc cardiovascular i el seguiment es va realitzar a través de visites periòdiques durant les quals els hi recollien paràmetres de salut i d’estil de vida, incloent dades d’alimentació. Al final del seguiment es van documentar un total de 768 cataractes aparegudes durant l’estudi.

Després d’analitzar la seva dieta, van constatar que les persones que consumien més vitamina K tenien menys risc de sofrir cataractes, gairebé un 30 per cent menys de risc en comparació dels individus que prenien menys vitamina K.

Els autors reconeixen que, encara que aquest efecte s’havia observat prèviament en ratolins, aquesta és la primera vegada que es descriu aquest benefici en persones.

Les cataractes s’associen sobretot a l’envelliment i a determinades patologies com la diabetis tipus 2. Però també l’obesitat, alguns aliments o nutrients, la dieta, el tabaquisme i l’alcohol són reconeguts factors de risc.

Recomanem

Fer-me'n subscriptor