09.04.2025 - 14:53
|
Actualització: 09.04.2025 - 17:49
Les forces de seguretat han començat a desallotjar, a les nou del matí, el segon assentament de barraques conegut com a Can Rova 2, situat a la zona de Puig d’en Valls, a tocar de la carretera de Sant Antoni, a Eivissa. El dispositiu s’ha fet en compliment d’una ordre del jutjat contenciós administratiu 1 de Palma, arran d’un procediment iniciat per la propietat del terreny.
Segons que ha informat l’Ajuntament de Santa Eulària, a la finca –de caràcter rústic– hi residien unes dues-centes persones, moltes de les quals ja havien estat desallotjades el juliol del 2024 del primer assentament de Can Rova, situat just al costat.
L’operatiu ha estat coordinat per la policia local de Santa Eulària i ha comptat amb la participació d’uns vuitanta-cinc efectius de la policia local, la Guàrdia Civil i la policia espanyola, així com de personal dels serveis socials municipals.
La resolució judicial es fonamenta en informes tècnics municipals que alertaven de “risc d’electrocució, incendi i explosió” a causa de les precàries instal·lacions elèctriques, l’ús de bombones de butà i l’acumulació de deixalles i vegetació seca. A més, la tanca instal·lada pels ocupants —segons el consistori, de manera il·legal— interferia en una de les principals conduccions d’aigua de la ciutat i es trobava a tocar d’una zona forestal d’alt valor ecològic.
El regidor de Seguretat Ciutadana, Juan Carlos Roselló, ha explicat que s’ha donat marge fins a les 15.00 perquè les persones desallotjades recullin les seves pertinences, i fins a les 20.00 per retirar els vehicles. Posteriorment, es preveu assegurar la zona per evitar reocupacions.

Roselló ha dit que el procés es desenvolupa pacíficament i que el personal de Benestar Social ofereix una primera assistència per allotjar els afectats en pisos o apartaments col·laboradors amb l’Ajuntament, a l’espera de valorar si es tracta de famílies vulnerables.
La regidora de Podem a l’Ajuntament d’Eivissa, Guadalupe Nauda, ha criticat l’actuació i ha dit que unes quaranta persones s’han agrupat legalment, han contractat un advocat i han dipositat una fiança de 12.000 euros per defensar-se judicialment. També ha denunciat la manca de presència de treballadores socials i ha alertat que hi ha “molts infants”, inclòs un nadó i tres dones embarassades.
Segons Nauda, el terreny és dividit en tres zones, amb casetes que separen les àrees i càmeres de vigilància instal·lades pels mateixos residents per evitar delictes i controlar l’entrada de noves caravanes. La regidora ha denunciat també que moltes de les persones no tenen documentació i no han pogut empadronar-se, ja que “l’Ajuntament no els ha ofert aquesta opció”, i ha criticat que només se’ls vulgui oferir “tres dies d’allotjament”.