Benvolgudes i benvolguts compatriotes,

Aquest escrit té la voluntat de comunicar-vos que enguany la Mostra, després de quinze anys de presència ininterrompuda al passeig de Lluís Companys i a l’Arc del Triomf, no obrirà les portes; potser més ben dit no hissarà l’estelada i no podrà oferir-vos tot allò que la seva gent us ofereix cada any en una diada tan especial. El motiu de la nostra absència és la impossibilitat de compaginar la Mostra, per motius d’organització i seguretat, amb els actes programats al mateix lloc i a les mateixes hores per l’ANC i Òmnium.

Primer de tot volem, demanar-vos disculpes a tots: als expositors que ja teníeu el lloc reservat i els estris preparats per a fer la vostra feina; als conferenciants, escriptors i llibreters que ens havíeu reservat el vostre temps; als animadors infantils i als grups musicals que també teníeu a punt les vostres eines; als proveïdors que us heu avingut a suprimir en tan poc temps les vostres aportacions; a les cent cinquanta persones que cada any feu de voluntaris i que sou, de fet, el motor que realment fa possible la Mostra; i especialment a les desenes de milers de persones que ens visiteu i sou la primera i principal raó de ser de tot plegat.

Cal tenir en compte, per molt que costi d’entendre, que no va ser fins el dia 20 de juliol que vàrem saber que l’ANC i l’Òmnium havien programat una part dels actes al mateix lloc i amb el mateix horari que la Mostra, cosa que, per raons organitzatives i de seguretat, impossibilitava el desenvolupament de la fira al mateix lloc. El poc temps de què disposàvem i el nostre model d’organització centrat principalment en el voluntariat no ens ha permès, tot i que s’han estudiat, de trobar alternatives possibles i respectuoses amb la trajectòria de la Mostra i els participants.

Val a dir que la Mostra ha estat des de fa ja molts anys molt més que un seguit de tendals de venda de marxandatge nacional. A la Mostra han trobat espai de confluència amb la seva gent centenars de projectes i associacions dels Països Catalans i més nacions sense estat d’Europa.

També cal tenir present i defensar la riquesa i la pluralitat del món associatiu de la nostra nació, i entendre que això ens aporta un discurs heterodox, ric en matisos i que ens mostra la bondat de no tenir un únic referent intel·lectual ni un discurs amb una sola veu de referència.

Vista la capacitat de comunicació de la Mostra, podem ressaltar també la seva realitat com a espai de lleure i cultura, on molta de la nostra gent ha fet els primers contactes amb el món associatiu del país.

Ens queda ara assumir la nostra part de responsabilitat, que segur que tenim, i assegurar-vos a tots plegats que treballarem i lluitarem, si cal, per poder oferir-vos l’any vinent una Mostra retrobada i millorada. Per cloure aquesta carta oberta tan sols volem demanar-vos la participació més compromesa en una Diada tant o més important que qualsevol altra en la lluita per les llibertats del nostre poble i de la nostra nació.

Gent de la Terra (organitzadors de la Mostra d’Entitats dels Països Catalans)

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.