17.04.2025 - 19:50
|
Actualització: 17.04.2025 - 19:55
No ha estat cap sorpresa. Els diners ja són una mica més barats a la zona euro. Aquest migdia, el Banc Central Europeu (BCE) materialitzava la setena baixada en el seu tipus de referència d’ençà del mes de juny de l’any passat. Del 2,5%, ha passat al 2,25%, un quart de punt menys, però s’ha decidit en un entorn molt diferent que no es podia esperar en la seva darrera reunió.
Certament, poques vegades en la seva història el BCE s’ha trobat amb un canvi d’escenari tan important, d’un Consell al següent, com ha passat avui. Fa tan sols un mes, les perspectives de creixement econòmic a la zona euro semblaven una mica més encoratjadores per a la resta del 2025, gràcies a l’optimisme generat per l’estímul fiscal decidit a Alemanya. En aquells moments, l’autoritat monetària, fins i tot, semblava disposada a fer una pausa en la seva trajectòria de flexibilització monetària prudent. Però no. Va arribar el “dia de l’alliberament” de Donald Trump i ara tot ha canviat.
I ha canviat de tal manera que aquest matí, abans de la reunió del BCE, els analistes financers estaven convençuts que hi hauria una nova retallada de 25 punts bàsics. I no tan sols això, sinó que miraven més enllà i esperaven les paraules de la presidenta, atès que el seu punt de mira es trasllada al juny i en quin serà el tipus que assenyalarà l’objectiu final de la política monetària relaxada. És a dir, quant més pot baixar.
De moment, ahir, la cosa es posava bé quan es va saber la dada definitiva de la inflació de la zona euro del mes de març. La raó és que la taxa interanual es va situar en el 2,2%, una dècima per sota del 2,3% del febrer, la qual cosa representa el nivell més baix d’augment dels preus a la zona d’ençà del novembre de l’any passat, i en el conjunt de la Unió Europea la taxa es va moderar al 2,5% interanual, des del 2,7% del mes anterior. Quant a la taxa d’inflació subjacent, que a més dels preus de l’energia també deixa fora del càlcul els aliments frescs, l’alcohol i el tabac, també es va moderar al 2,4%, enfront del 2,6%. Per aquesta via, doncs, la situació no oferia cap problema per a fer una retallada més.
Un altre espectador de primera línia aquest matí era l’Euríbor, que esperava la reunió del BCE amb una baixada de 0,028 punts diaris, fins al 2,104% que és la segona dada més baixa del mes i ja es mou en zona de mínims de l’any 2022. Amb el decreixement d’avui, la mitjana mensual durant aquest mes d’abril se situa en el 2,183%, la qual cosa representa un descens de 0,215 punts respecte de la del mes passat. Bona notícia per als hipotecats a tipus variable!
En el seu comunicat, el BCE destaca que la decisió de reduir el tipus d’interès es basa en la seva avaluació actualitzada de les perspectives d’inflació, de la dinàmica de la inflació subjacent i de la intensitat de la transmissió de la política monetària. Comenta que la inflació dels serveis també s’ha moderat notablement aquests darrers mesos. I apunta que la majoria dels indicadors de la inflació subjacent “suggereixen que la inflació s’estabilitzarà entorn de l’objectiu del consell de govern del 2% a mitjà termini de manera sostinguda”.
Fa èmfasi en el fet que el creixement dels salaris es va moderant, i que els beneficis esmorteeixen parcialment l’impacte de les seves pujades, encara elevades, sobre la inflació. I, encara que l’economia de la zona de l’euro ha acumulat una certa resiliència per a fer front a les pertorbacions mundials, no té cap dubte que les perspectives de creixement de l’activitat s’han deteriorat, a causa de l’augment de les tensions comercials.
Però la més esperada era la compareixença de Christine Lagarde, que ha evitat de qualificar de “guerra” això que considera únicament “tensions comercials”, encara que ha reconegut el perill de la inflació a l’alça que comporta. També ha reconegut que aquesta escalada era un gran perill a l’hora de frenar el creixement de l’economia.
Si bé creu que les perspectives d’inflació es mantenen controlades en l’objectiu del 2%, ha afegit que “la fragmentació de la cadena de subministrament global podria impulsar la inflació”, i que “la disrupció del comerç mundial augmenta la incertesa inflacionària”. I ha deixat anar una incògnita. “Ens enfrontem a un xoc de demanda negatiu. I també tinc la perspectiva d’una cosa molt més impactant”, ha avisat. A què es referia?
Finalment, s’ha mostrat molt cauta sobre el moment en què ens trobem arran dels aranzels de Trump. “No puc dir si ja hem assolit el pic de la incertesa. Les negociacions continuen i és difícil de predir què pot passar”, ha dit. “Hem d’estar preparats per a l’impredictible, ser àgils i dependre de les dades.” Preguntada pels periodistes, ha dit que havien “eliminat del comunicat l’efecte restrictiu de la política monetària”. I ha recalcat: “El tipus neutral és un concepte que només val per a un escenari sense nous xocs. Més que mai, hem de dependre de les dades fiables a causa de l’escenari actual tan incert.”
Després de les seves paraules, la conclusió a què arriben la majoria dels analistes és que hi haurà més retallades i que allò que va començar el juny de l’any passat com un intent molt mesurat del BCE de reduir gradualment el nivell de restricció de la política monetària, s’ha convertit, després del “dia de l’alliberament”, en una cursa cap als tipus d’interès neutrals, i que encara han de venir moltes coses més.
Cal assenyalar que ha tingut paraules amables per al seu col·lega nord-americà, el president de la Reserva Federal, Jerome Powell, que ahir va tenir un dia molt complicat. No va tenir manies a l’hora d’assegurar que encara era massa d’hora per a prendre una decisió sobre els tipus d’interès, a causa de l’alt grau d’incertesa introduït pels aranzels del president dels Estats Units. “Continuarem monitorant acuradament les dades entrants, l’evolució de les perspectives i el balanç de riscs. És massa d’hora per a dir quin serà el camí apropiat per a la política monetària”, va dit Powell durant la seva intervenció en el Club Econòmic de Chicago.
Com era de preveure, les seves paraules no han agradat gens ni mica a Donald Trump, que aquest matí ha dit, en la seva xarxa social Truth: “Jerome Powell hauria d’haver abaixat els tipus d’interès, com el BCE, ja fa molt de temps, però sens dubte hauria d’abaixar-los ara. L’acomiadament de Powell no pot esperar!” Però no té tan fàcil de fer-lo fora com ha fet amb uns altres funcionaris, perquè el mandat de Powell al capdavant de la Fed és previst fins el maig del 2026. De totes maneres, no m’agradaria estar en la seva pell…