El govern estima que ajornar les eleccions tindria un cost màxim de cinc milions

  • L'organització de les eleccions catalanes compta amb trenta-cinc milions de pressupost, dividits en tres blocs

VilaWeb
EFE
20.01.2021 - 10:48

El director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López, ha explicat que l’organització de les eleccions catalanes compta amb trenta-cinc milions de pressupost, dels quals se’n perdrien cinc com a màxim si la cita amb les urnes s’acaba ajornant.

En declaracions a TV3Peña-López ha detallat que aquests trenta-cinc milions es divideixen en tres blocs: el “d’arrencar màquines” -activar una pàgina web i ajudes a municipis per a l’organització dels comicis, entre altres aspectes-, de cinc milions; el d’imprimir paperetes electorals, comunicacions i propaganda, de deu milions; i la jornada electoral en si, de 20 milions.

D’aquestes tres partides, solament en la segona podria haver-hi una inversió no recuperable que, ha dit, no saber quantificar, però que com a molt pujaria fins als cinc milions d’euros. Es tractaria, per exemple, de tota aquella informació que s’envia al domicili dels ciutadans, que en el cas que la justícia avali finalment l’ajornament electoral, hauria de tornar a enviar-se. Tot això, ha afegit, dependrà del temps que trigui la justícia a prendre una decisió definitiva, ja que l’enviament d’aquests documents als domicilis dels electors encara no s’ha realitzat.

El director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals ha volgut deixar clar que “la logística està garantida”, sigui la cita amb les urnes el 14 de febrer o el 30 de maig, i que el que falla no és la preparació de les votacions sinó la situació sanitària. Segons les dades que ha aportat, des de l’inici de la pandèmia hi ha hagut al món 250 processos electorals, dels quals 90 s’han ajornat. Els que sí que s’han fet, ha afegit, s’han dut a terme “en general” quan la situació sanitària era assumible, “en la plana de les onades” de contagi i no en el pic.

També ha dit que si la justícia així ho determina no hi haurà problemes per votar el 14-F perquè els processos s’havien interromput després del decret d’ajornament del divendres, però no s’havia “desmuntat” res. Per a Peña-López no tindria sentit modificar la legislació perquè es pugui votar durant dos dies -el que doblaria més el cost de la tercera partida econòmica, de 20 milions d’euros-, ja que els dissabtes són laborables i els votants es concentrarien igualment el diumenge. El que sí que seria “òptim”, a parer seu, és poder votar amb urnes mòbils -per exemple, a la sortida del supermercat- durant deu dies, des que es tanca el vot per correu fins al dia fixat per votar presencialment, si bé ha assumit que és una alternativa no viable ara com ara.

Peña-López, que ha participat de les reunions de la taula de partits sobre les eleccions, ha lamentat finalment el que considera un “teatre davant les càmeres” per part d’algunes formacions, que no es correspon amb “l’ambient molt cordial” que es viu a porta tancada en aquestes cimeres. “Quan estem en ‘petit comitè’ ens entenem tots superbé, després es produeix una espècie de Mr Hyde“, ha ironitzat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any