Defensen que la llei de l’1-O suspesa pel TC compleix els estàndards internacionals

BARCELONA, 14 (EUROPA PRESS)

Experts internacionals de l’Institut d’Investigació per a l’Autodeterminació dels Pobles i les Independències Nacionals (Irai) han elaborat un informe sobre el procés independentista de Catalunuya que defensa que l'”èxit” del referèndum de l’1 d’octubre dependrà de la participació.

El document detalla que el resultat del referèndum tindrà una legitimitat difícilment qüestionable si hi ha una gran participació en la votació –al marge de si guanya el ‘sí’ o el ‘no’ a la independència–, ha explicat aquest dimarts en roda de premsa el president de l’Irai, Daniel Turp.

Segons aquest expert en dret internacional i constitucional de la Universitat de Mont-real, la xifra de participació “serà un element decisiu” per a la legitimitat del resultat de la votació.

La participació també “influenciarà la reacció de Madrid i de la comunitat internacional”, en un context en el qual el Govern central ha recorregut qualsevol iniciativa relacionada amb l’1-O.

“El reconeixement d’un nou estat és una decisió política i la comunitat internacional no es pot quedar indiferent” davant el procés independentista de Catalunya sempre que sigui pacífic i democràtic, ha afegit.

Preguntat per si creu que la Unió Europea reconeixeria una eventual Catalunya independent, ha dit que “ho farà si és coherent, com ha fet amb Eslovènia, Lituània, Letònia i Estònia”.

També ha defensat que els Estats Units estan “molt oberts al dret a l’autodeterminació, com ha demostrat amb el Canadà i el Quebec”.

ATAC ALS DRETS HUMANS

L’informe defensa que la Llei del Referèndum –aprovada en el Parlament el dimecres 6 de setembre i suspesa pel Tribunal Constitucional (TC) l’endemà– “respecta, en essència, els estàndards internacionals” per organitzar aquest tipus de consultes, i que prohibir-la suposa un atac als drets humans.

Turp ha criticat la reacció del Govern central i la judicialització del procés sobiranista: “La intervenció dels cossos policials no s’ha vist al Quebec ni a Escòcia. És un atac a la llibertat d’expressió”.

De fet, ha animat el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, a “seguir l’exemple del Canadà i el Regne Unit, i ser capaç d’organitzar un referèndum com hauria de poder fer qualsevol president democràtic”.

ORGANITZACIÓ IMPARCIAL

L’Irai es va fundar el 2016 com a organització “imparcial i sense ànim de lucre” amb l’objectiu d’investigar l’autodeterminació dels pobles i les independències nacionals.

En l’informe sobre el cas de Catalunya han participat, a més de Turp, Yanina Welp (Suïssa), Nina Caspersen i Matt Qvortrup (Regne Unit).

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]