La pedrera de la Vallençana es recuperarà com a espai verd

VilaWeb
Redacció
01.02.2005 - 11:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En el termini de cinc anys desapareixerà del paisatge l’impacte visual que té en l’actualitat la pedrera de granit de Vallençana en la serralada de Marina. El forat que s’aprecia a la muntanya des de Montcada i Reixac s’omplirà amb runes i es repoblarà amb arbres i vegetació, segons el projecte acordat entre l’empresa explotadora, Piedras y Derivados (Pydsa), i l’Ajuntament de Badalona. La pedrera es troba ubicada gairebé en la seva totalitat en el terme badaloní, tot i que una part correspon a Montcada, justament la que va ser restaurada fa tres anys aproximadament.

L’activitat de la pedrera es va iniciar l’any 1949 i fins a l’actualitat s’hi han extret més de 4,5 milions de metres cúbics de terra, pedres i sorra. Tot i que l’explotació va finalitzar el 31 de desembre, fa temps que l’empresa i l’Ajuntament de Badalona van començar a negociar que van acabaria l’extracció i com es recuperaria el sector. Fruit d’aquestes converses, l’any 1998 ambdues parts van signar un acord amb Gestora Metropolitana de Runes SA (GMR) perquè l’espai esdevingués un dipòsit controlat de runes. Segons fonts de GMR, al 2001 es va iniciar la primera fase de la restauració al vessant oest de la pedrera, justament el que correspon a Montcada, actuació que va acabar un any més tard. Durant el 2003 els treballs van continuar amb l’abocament de 360.000 m3 de terres i runes de construcció en el perímetre de la pedrera on no es feia directament l’explotació. Els treballs de restauració es fan a partir de residus de construccions procedents de Badalona, la zona nord del Barcelonès i les poblacions properes del Vallès i el Maresme.

Un cop finalitzat, el perfil de la muntanya recuperarà l’antiga morfologia i l’Ajuntament de Badalona preveu crear un àrea de repòs i habilitar camins que connectin el sector amb la resta que ja existeixen a la serralada.

L’Ajuntament de Montcada i Reixac, tot i no participar directament en el projecte de restauració, ha valorat positivament l’actuació prevista a la pedrera de Vallençana per les implicacions que té en el municipi. “A més de recuperar el paisatge i acabar amb l’impacte visual que té l’explotació, també ens beneficiem des d’un punt de vista circulatori, ja que disminuirà el trànsit de vehicles pesats per la carretera de Vallençana”, ha dit el president de l’Àrea Territorial, Alfonso Romo (PSC).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any