Un llibre rescata el saber mil·lenari dels majors de les Comarques Centrals sobre el poder curatiu de les plantes.

VilaWeb
Redacció
02.09.2004 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

VALÈNCIA, 1 (EUROPA PRESS)

L’editorial Bullent ha tret la llum el llibre “Costumari botánic”, volum que tanca l’obra que guanyà la primera edició del Premi Bernat Capó Bancaixa de Difusió de la Cultura Popular i que aborda el “saber mil·lenari sobre els usos que els nostres avantpassats feien de les plantes a les comarques centrals valencianes”, segons van explicar els responsables de la publicació.

L’estudi, firmat per l’autor Joan Pellicer, repassa així els remeis que des de fa segles els veïns de la zona trobaven en els diversos arbres i herbes per a problemes com l’artrosi, les berrugues o un escaldat, van afegir les mateixes fonts. D’aquesta manera el tractat es converteix en un advertiment per a ser conscientes de l’existència d’un “valuós tresor en perill d’extinció”.

Per a escriure el llibre, Pellicer ha dut a terme una “incansable” tasca al llarg de molts anys per tal d’aconseguir “desgranar la immensa saviesa botànica recollida dels nostres majors”, subratllaren. L’investigador realitza a més un treball de recopilació de cites literàries, poemes i cançons populars que versen sempre al voltant del món vegetal i de les seues virtuts.

Joan Pellicer i Bataller (Bellreguard, 1947) és llicenciat en medicina, “li plau caminar, llegir i somniar i, des de fa anys, tresca les muntanyes i visita els pobles a la recerca de la recuperació del nostre valuós llegat fitoterapèutic i etnobotànic i imparteix cursos de plantes medicinals i sendes de muntanya”, van apuntar des de Bullent

Així mateix, imparteix cursos, col·labora en diversos mitjans de comunicació, com ara la revista “Mètode”, i fa un programa en Punt 2. Ha publicat, entre altres els títols “Herbes medicinals al País Valencià”, “Castells de la Safor”, “De la Mariola a la mar: viatge pel riu Serpis”, “Flora pintoresca del País Valencià”, “Ullals de vida: les zones humides al País Valencià” i “Meravelles de Diània: camins, paratges i paisatges de les comarques centrals valencianes”.

El Costumari botànic és fruit del treball de tota una vida i fou guardonat amb el Premi Bernat Capó Bancaixa, de difusió de la cultura popular.

Fonts de Bullent van informar a més que ja s’han fet públiques les bases de la sisena edició d’aquest guardó i que el termini de presentació d’originals romandrà obert fins al 30 de setembre. La dotació del guardó inclou una quantitat en metàl·lic de 6.000 euros, a més d’una escultura de Ginestar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any