Naix la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura amb l’objectiu de consolidar la lectura i l’ús del valencià.

VilaWeb
Redacció
16.05.2002 - 11:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

VALÈNCIA, 15 (EUROPA PRESS)

L’editor de l’editorial Bromera, Josep Gregori, va presentar dimecres a València la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, una iniciativa encaminada a potenciar la lectura en valencià i l’ús de la llengua pròpia, davant les “preocupants” xifres que situen el País Valencià “a la cua” de lectors en les autonomies bilingües.

Els objectius de la fundació, segons va explicar el seu director, Josep Antoni Fluixà, són “promoure i recolzar la investigació docent sobre pràctiques que generen interés i motivació real per la lectura; fomentar activitats relacionades amb la reflexió sobre el món del llibre i la literatura, i promoure i potenciar sobretot l’ús de la llengua pròpia dels valencians”. Per a això des de la fundació es desenrotllaran una sèrie d’activitats, que seran presentades pròximament, com xarrades i conferències, formació del professorat en tècniques d’animació a la lectura, visites d’escriptors a centres educatius i diferents exposicions d’animació lectora, entre d’altres. Les activitats de la fundació se centraran en l’àmbit educatiu, tot i que no s’oblidaran d’altres sectors de la societat, com les ames de casa o els jubilats. Així, dins de l’àmbit acadèmic la fundació podrà assessorar institucions públiques o privades en la formació del professorat en tècniques d’animació a la lectura, col·laborarà amb les Universitats, facilitarà la visita d’escriptors a col·legis, instituts i centres universitaris, i celebrarà encontres de professors.

Així mateix, va explicar Fluixà, la fundació tampoc renuncia “en un futur no llunyà”, a realitzar muntatges d’animació lectora a col·legis o a realitzar exposicions sobre temes com l’elaboració d’un llibre. També podrà col·laborar amb biblioteques públiques, ajuntaments i altres entitats per a desenrotllar diferents activitats encaminades a fomentar la lectura en valencià. Fluixà va fer referència també a una línia més teòrica “però necessària” d’actuació de la fundació, com és l’intent de crear una línia de publicacions específiques sobre el tema de l’animació lectora i la investigació sobre literatura infantil i juvenil.

La fundació, que naix amb un pressupost inicial d’uns 42.070 euros, al qual se sumaran les aportacions d’entitats col·laboradores, iniciarà les seues activitats el pròxim 24 de maig a la seu de la Biblioteca Valenciana amb el cicle de conferències “Del foment al plaer de la lectura”, en el qual col·laborarà la direcció general del Llibre i la Universitat de València.

La Fundació Bromera, que tindrà la seua seu a Alzira, però que pretén desenrotllar la seua activitat a tot el territori valencià, posarà en funcionament també, pròximament, una pàgina web (www.bromera.com/fundacio) amb informació i recursos per a la animació lectora entre els xiquets i el professorat. Així mateix, està prevista la creació del Club d’Amics de la Lectura, una associació que vol reunir totes les persones i entitats sensibilitzades amb el món del llibre i la literatura.

Josep Gregori va destacar la política de mecenatge de l’editorial en el camp del teatre i l’animació lectora des dels seus inicis. Així mateix, va indicar que augmentar el foment de la lectura és “treball de l’Administració, però nosaltres no ens podíem quedar amb els braços plegats, i havíem d’aportar el nostre granet de d’arena.”

Teniu més informació en aquesta notícia de Vilaweb Europa Press.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any