Article de Marta Rojals

Creació d’un Premi LSC de Foment de la Llengua de Signes Catalana

  • El guardó vol reconèixer persones, entitats i iniciatives que contribueixen al foment, la difusió i el prestigi de la llengua de signes catalana
    Dv 8 de maig del 2015

VilaWeb
Redacció
08.05.2015 - 11:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha creat el Premi LSC de foment de la llengua de signes catalana,  un guardó institucional que té com a objectiu reconèixer  persones, entitats i iniciatives que contribueixen al foment, la difusió i el prestigi de la llengua de signes catalana (LSC). Aquest premi forma part dels guardons oficials de la Generalitat en relació amb la projecció i el foment de  les llengües de Catalunya, com els premis Pompeu Fabra per al català i el premi Robèrt Lafont, de promoció de la llengua occitana. El premi LSC de foment de la llengua de signes catalana té caràcter biennal i s’atorgarà en aquestes tres categories: a una persona signant per la seva trajectòria, a una entitat i a una iniciativa que hagin destacat en el foment i la recerca sobre la llengua de signes catalana

El premi serà atorgat per un jurat format per 6 membres, entre representants de la Generalitat i del sector, entre els quals la Federació de Sords de Catalunya (FESOCA), la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, així com representants dels col·lectius de pares i mares de persones sordes i de persones sord-cegues.
 
El guardó va ser presentat en el  ple del Consell Social de la Llengua de Signes Catalana, celebrat recentment. El ple va ser presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa. S’hi va fer balanç de les actuacions fetes al llarg de 2014 i es va dur a terme valoració de les noves línies d’acció per al 2015. Durant la reunió es van presentar els treballs per a l’establiment del corpus de la de la llengua de signes catalana, dirigits el professor Josep Quer, que duu a terme l’Institut d’Estudis Catalans amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística. Així mateix, es van donar a conèixer la Bibliografia selectiva sobre llengües de signes i el recull de notícies sobre la llengua de signes catalana aparegudes al 2014, que es poden consultar en línia a la Base de dades de premsa de la Direcció General de Política Lingüística.
 
Van participar en el ple els representants de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA), de l’Associació d’Intèrprets de Llengua de Signes i Guies-Intèrpret de Catalunya (ACILS), de l’Associació de Pares de Nens Sords de Catalunya (ASPANCE), i els representants dels departaments de Benestar i Família, Ensenyament i Governació i Relacions Institucionals. El CSLSC és l’òrgan d’assessorament, consulta i participació social en la política lingüística del Govern pel que fa a la llengua de signes catalana.
 
A la reunió també es van presentar les dades sobre la població de Catalunya amb discapacitat auditiva: al 2013 hi havia 28.126 persones declarades. També es van presentar les dades de l’ensenyament reglat: durant el curs 2013-2014 hi va haver 1.928 alumnes amb discapacitat auditiva que van seguir els seus estudis en la modalitat oral o bé en la modalitat bilingüe LSC/català.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any