Arriben els dracs de Sant Jordi

  • Catalunya Ràdio i Núvol, el digital de cultura, han reunit deu autors que presenten novetat aquest Sant Jordi i que han irromput en la literatura catalana amb la força d’una revelació. Són els Dracs de Sant Jordi. Alguns ja tenien obra publicada, però d’altres debuten amb el llibre que presenten aquesta diada

VilaWeb
Redacció
16.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Jordi Nopca, Xaver Serrahima, Mercè M. Cuartiella, Ferran Escoda, Antoni Gual, Andrea Rodés, Joan Benesiu, Teresa Colom,  Esteve Plantada i Anna Moner sóc els dracs de Sant Jordi.

“En el món d’avui els marges configuren el centre i el centre no es pot definir tot sol sense tenir consciència dels marges”, va dir dimarts Fèlix Riera, director de Catalunya Ràdio en una trobada informal a l’emissora per presentar els autors que formen part d’aquesta nova fornada de Dracs de Sant Jordi. Set dels deu autors van poder assistir a la reunió, que va servir perquè es coneguessin entre ells, intercanviessin lectures i se’ls assignés un programa de la graella de Catalunya Ràdio, on se’ls entevistarà entre avui i el dia de Sant Jordi. Riera va destacar que la iniciativa de l’emissora i del digital de cultura és “obrir clivelles, crear espais que ens permetin escoltar aquestes noves veus”. Catalunya Ràdio, amb una mitjana de 650.000 oients i Núvol, que ha arribat als 163.000 lectors únics el mes de març, poden contribuir a fer més visibles aquestes obres aquest Sant Jordi, un dia en què serà molt difícil captar l’atenció dels lectors.

La tria d’autors es va consensuar fa una setmana en una reunió entre les redaccions de Catalunya Ràdio i Núvol. “Les llistes són sempre injustes, perquè sempre hi falta algú, però en aquest cas creiem que tots els que hi són, s’ho mereixen. La llista s’ha fet amb un criteri d’excel·lència, però també s’ha procurat incloure autors i editors, homes i dones de tot l’àmbit lingüístic, des d’Andorra a Alzira i de Palma a Figueres.

Tant Riera com Puigtobella van coincidir a observar que els Dracs seleccionats són molt diversos però dibuixen dues grans línies. Per una banda hi ha obres en què la literatura mateixa és un element constitutiu del llibre: seria el cas del Ferran Escoda, Joan Benesiu, Xavier Serrahima o Esteve Plantada. “Són obres que es mouen en el joc metaliterari o fan picades d’ullet a uns referents literaris o cinematogràfics”, va dir Riera. “I després hi ha obres que aborden la vida des d’un punt de vista més quotidià o vivencial”. Mercè M. Cuartiella, Andrea Rodés, Jordi Nopca o Antoni Gual podrien entrar en aquesta segona tendència. Teresa Colom i Anna Moner ja serien més difícils d’encasellar en aquest esquema, perquè les seves obres, tot i tenir una gran voluntat narrativa, s’allunyen de la quotidianitat.

Podeu llegir aquí una breu descripció de cada un dels Dracs de Sant Jordi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any