Es busquen records de la revetlla de Sant Joan

  • L’Ajuntament de Barcelona presenta un projecte interactiu per construir la memòria de la Nit de Sant Joan

VilaWeb
Jesús Ventura i Amadeu Carbó
11.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El proper 2016 s’escaurà el 50è aniversari de l’arribada de la Flama del Canigó a Barcelona, i és per aquest motiu que des de l’Institut de Cultura de Barcelona s’ha endegat la campanya ‘Explica’ns el teu Sant Joan’. Es tracta d’un intent per conèixer la història i la realitat actual de la festa del solstici d’estiu, tan arrelada a casa nostra. En parlem amb en Francesc Fabregat, el cap de Cultura Popular de l’Ajuntament de Barcelona. I si voleu començar a explicar la vostra particular vivència de la nit màgica, podeu fer-ho ja en aquest enllaç.

També us parlem de la JEIC, la Jornada d’Estudi dels Instruments de la Cobla, que es fa avui mateix a l’Escola Superior de Música de Catalunya. Es tracta d’una iniciativa de la mateixa ESMUC i de la Confederació Sardanista de Catalunya i compta amb la col·laboració d’un munt escoles de música, conservatoris i entitats diverses. El nostre director, en Jesús Ventura, ens en parla a la Columna, que ha titulat ‘La JEIC ja toca’.

El passat 27 de març a Valls es va viure una gran jornada castellera al recinte on s’alçarà el futur Museu Casteller de Catalunya. Hi van participar quaranta-cinc entitats castelleres i es van alçar trenta-quatre pilars simultanis. També parlarem de dos llibres sobre sardanes que aporten dues visions ben diferents: són les obres d’en Marcel Casellas i en Jordi Bilbeny.  Aquest cap de setmana a Gràcia s’hi representa l’adaptació teatral que ha fet l’Enric Suñol de la novel·la ‘El rellotger de Gràcia’, de Joan Lafarga. Es fa a la Sala Montseny de la vila de Gràcia i compta amb la participació de moltes entitats de cultura popular del barri. Finalment, clourem la secció de llibres parlant del conjunt de l’obra de recerca de l’Artur Blasco que amb el títol ‘A peu pels camins del cançoner’ s’ha presentat aquesta setmana al Liceu.

I a les seccions, de tot i força: a les ‘Dites i refranys’ en Víctor Pàmies no està gens d’acord amb tots aquells que voldrien que estiguéssim sempre ‘Muts i a la gàbia’. En Ramon Vilar ens portarà un altre dels seus ‘Sons de la tradició’; en aquesta ocasió anem de ‘Bateig’ amb tocs de campanes i cantarelles infantils incloses. També tindrem una altra de les ‘Històries de gegants’ que escriu en Nico Alonso i que ens explica la Berta Miró. En aquesta ocasió coneixerem a la ‘Geganta de Cal Fiol de l’Arboç’.

Acabarem amb un altre element del ‘Fons Amades’ que en col·laboració amb la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ens porta l’Antoni Serés. Aquesta vegada ens parlarà de les ‘Estampes’ guardades per Joan Amades. I música en homenatge al mestre Eduard Toldrà, fruit de l’admiració d’un coetani ‘Homenatge al mestre Toldrà’ d’Agustí Borgunyó, i d’un deixeble ‘Eduard Toldrà, mestre de mestres’, de Joan Lluís Moraleda. I encara una història picaresca amb el grup Primera Nota: ‘La mestressa i el cabrer’.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any