Comença la campanya electoral britànica més ajustada dels últims anys

  • El parlament de Westmister es va dissoldre ahir · Cameron diu que les eleccions britàniques són una tria entre ell i 'el caos' de Miliband

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN
31.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer ministre britànic, David Cameron, diu que en les eleccions generals del Regne Unit, que es faran el 7 de maig, caldrà triar entre ell i ‘el caos’ del líder laborista Ed Miliband. El parlament de Westminster es va dissoldre ahir, i així va començar oficialment la campanya electoral per als comicis més ajustats que s’han fet mai al país. Al sondatge de la BBC, els conservadors i laboristes estaven empatats, amb un 34% dels vots, mentre que una enquesta de ComRes per a ITV avança Cameron, amb només un 36% dels vots respecte al 32% que obtindria el partit de Miliband. The Guardian també pronostica que cap partit no obtingui prou majoria i calguin aliances.

La tria presentada per Cameron

Amb la voluntat de forçar el vot útil, David Cameron va dir ahir que només ell o el líder laborista, Ed Miliband, tenien opcions de convertir-se en primer ministre el 7 de maig. ‘En 38 dies, feu front a una elecció clara. El primer ministre que entrarà per aquesta porta seré jo o Ed Miliband. Podeu escollir entre una economia que creix, que crea feina i que genera diners per garantir una sanitat millor, un govern que abaixarà impostos per als treballadors i un país segur. O podeu triar el caos econòmic d’Ed Miliband’, va dir Cameron.

I afegí: ‘Els laboristes apujaran els imposts en 3.000 lliures per cada família i faran una despesa pública fora de control. El deute creixerà i, en conseqüència, es perdran llocs de feina.’ Per Cameron, el Regne Unit va pel bon camí amb les polítiques impulsades fins ara i necessita un lideratge fort per a fer front a les amenaces a la ‘seguretat nacional i econòmica’ del Regne Unit.

El perill dels conservadors, segons Miliband

En un discurs paral·lel, el líder laborista, Ed Miliband, va advertir que un govern conservador abocaria el Regne Unit a la sortida de la Unió Europea. ‘El nostre futur a llarg termini és dins de la Unió Europea, no fora’, va dir en un discurs a Bloomberg. ‘No hi hauria res pitjor per al nostre país o per als nostres grans negocis exportadors que jugar amb la nostra permanència dins la UE’, va afegir. Miliband va dir que Cameron, empès pels euroescèptics, havia posat en risc el lloc dels britànics a Brussel·les.

Eleccions molt ajustades

Les eleccions del 7 de maig seran, segons tots els sondatges, d’allò més ajustades. Laboristes i conservadors encapçalen les prediccions, segons la setmana, però ni els uns ni els altres no tenen prou majoria per a governar sols. El diari The Guardian publicava ahir una projecció d’escons segons la qual Cameron obtindria 277 diputats i Miliband 269. Amb la majoria en 326, l’aliança actual entre conservadors i liberal-demòcrates (a qui el diari només dóna 25 escons) no seria suficient per a governar. Tampoc no en tindrien prou laboristes i independentistes escocesos (amb una projecció de 53 diputats), tot i que sí que sumarien per un vot de confiança que permetés l’elecció de Miliband com a primer ministre. L’opció de govern amb més majoria seria la de laboristes, liberal-demòcrates i independentistes.

Però Miliband refusa una coalició amb l’SNP de Nicola Sturgeon, que es presenta en aquesta campanya amb l’ex-primer ministre escocès Alex Salmond com a figura destacada. Sturgeon ha lamentat durant el cap de setmana que Miliband no vulgui col·laborar amb els independentistes´. Si no ho fa, diu, ‘l’única conclusió que la gent en traurà és que s’estima més que els conservadors es mantinguin al poder que no pas treballar amb l’SNP’. Sturgeon va dir que les polítiques del seu partit protegirien el conjunt del Regne Unit de les retallades i, entre més mesures, va exigir l’abolició de la Cambra dels Lords.

Un altre dels partits clau en aquestes eleccions és l’UKIP, el partit euroscèptic de Nigel Farage. Podria obtenir quatre diputats, segons el sondatge publicat per The Guardian. No n’hi ha prou per a garantir l’estabilitat d’un govern conservador liderat per Cameron. Farage advoca per la sortida britànica de la Unió Europea, i si governés amb els conservadors forçaria, probablement, un referèndum abans del 2017, la data que va prometre per a la consulta l’actual primer ministre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any