El MACBA censura una exposició per una escultura de Juan Carlos de Borbó

  • El director del museu, Bartomeu Marí, ha decidit de no incloure en aquesta mostra una obra que considera inapropiada · S'ha convocat una concentració de rebuig a la censura davant del museu

VilaWeb
Redacció
18.03.2015 - 13:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’exposició ‘La bèstia i el sobirà’ del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) ha estat cancel·lada per desavinences entre l’equip organitzador i la direcció del museu. El motiu de discrepància és una escultura amb Juan Carlos de Borbó en posició de quatre grapes damunt d’uns cascs de soldat i amb una activista obrera i feminista bolivariana, Domitila Barrios de Chúngara, sodomitzant-lo.

El director del museu, Bartomeu Marí, ha decidit de no incloure l’obra perquè la considera ‘inapropiada’ en aquesta mostra. El MACBA ha indicat que, en vista de la negativa dels comissaris i de l’artista Ines Doujak a treure-la, s’ha decidit de cancel·lar l’exposició. ‘Aquest desacord i la contradicció amb la línia editorial del museu motiven que em vegi obligat a prendre aquesta decisió’, assenyala. 

Marí explica que des d’un principi ha defensat l’exposició ‘La bèstia i el sobirà’ però que no en va saber els detalls fins fa molt poc. ‘Dilluns passat m’adono de l’existència d’una obra que en la meva opinió és contradictòria amb els valors que el museu defensa’, ha dit Marí en declaracions a l’ACN. 

‘Hi ha missatges que crec que un museu públic com el MACBA no ha de transmetre i aquest considero que és un d’aquests casos que el museu no ha de vehicular’, explica. Marí admet com un ‘error’ seu la cancel·lació de l’exposició: ‘M’adono de l’existència d’aquesta obra molt tard i l’hauria d’haver conegut de fa molt temps. És l’error d’un equip que en aquest cas no ha treballat bé.’

Marí assegura que mai no s’havia trobat en una situació semblant i que és habitual que les institucions i els comissaris i artistes discuteixin què toca exposar. ‘És una decisió molt trista i és una situació estranya perquè no és gens habitual’, ha reiterat. 

Es preveu que l’exposició cancel·lada sigui substituïda per una mostra d’obres de la col·lecció del MACBA, que aviat obrirà les portes al públic, segons ha avançat Marí.

Concentració de protesta

La suspensió de la mostra ha generat robombori a la xarxa i fins i tot s’ha convocat una concentració per a ‘exigir un museu democràtic’. La mobilització està prevista per aquesta tarda a les 19.30, davant del MACBA.

El comitè d’empresa demana una assemblea urgent

El comitè d’empresa del museu ha demanat una assemblea ‘urgent’ per saber els motius de la cancel·lació i quines repercussions pot tenir. Patricia Sorroche, representant dels treballadors, ha expressat la seva sorpresa per la decisió ‘in extremis’ i, per això, ha sol·licitat l’assemblea, que es farà demà o demà passat, segons que ha dit.

‘És un esforç invertit i veus que la teva feina no arriba enlloc’, ha lamentat Sorroche. ‘Tots hem de reconsiderar quins són els passos a seguir després d’avui’, ha afegit.

 

Més informació: L’efecte Streisand sacseja el MACBA (Núvol)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any