Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  13.03.2015  15:48

Autor/s: ACN

La nova llei d'enjudiciament criminal elimina el terme 'imputat' i el substitueix per 'investigat' i 'encausat'

La norma amplia el decomís a tot el patrimoni dels encausats · També limita els terminis d'instrucció dels casos

Men?ame
 

El consell de ministres ha aprovat el projecte de la nova llei d'enjudiciament criminal. Segons el ministre de Justícia espanyol, Rafael Català, la reforma té tres objectius: agilitar la justícia penal, enfortir les garanties processals i continuar treballant en la regeneració democràtica i en la lluita contra la corrupció. La vice-presidenta espanyola, Soraya Sáenz de Sanatamaría, ha dit que cal modificar aquesta norma, que data del 1881, per atendre la demanda social d'agilitar les causes, especialment les de casos de corrupció.  

La llei, a més, incorpora la recomanació del Consell d'Estat de canviar el terme 'imputat' per 'investigat' --en les primeres fases de la instrucció-- i 'encausat' --quan el jutge decreti l'obertura de judici oral. Per justificar aquest canvi, el ministre ha dit que actualment la imputació s'identifica amb una mena de 'pre-culpabilitat'.


Nous terminis de la instrucció de les causes

La nova llei també posa límits a la instrucció de les causes, que ara serà de sis mesos per als casos senzills i divuit per als més complexos. Tanmateix, els jutges podran prorrogar la instrucció si ho consideren necessari o la causa ho requereix. 

Així mateix es modifica la regla de la 'connexitat' que, segons Català, normalment acaba derivant en les anomenades macrocauses, amb molts implicats i molts delictes que, consegüentment, requereixen instruccions llarguíssimes. 'Això ofereix una certa percepció d'impunitat --ha dit--. Ara es retallaran els temps perquè cada delicte tindrà una causa i cada causa un sentència.'

S'amplia el decomís a tot el patrimoni de l'encausat

Pel que fa a la lluita contra la corrupció, la llei se centra fonamentalment en la millora del decomís per a ampliar la capacitat dels poders públics de recuperar 'el fruit del delicte'; i també en la millora de la capacitat d'investigació per a arribar amb efectivitat als testaferros. Ara el decomís no s'efectuarà tan sols sobre els béns de la comissió estricta del delicte, sinó que s'ampliarà a tot el patrimoni de l'encausat.

El ministre també ha comunicat que la llei incorporaria els sistemes d'investigació tecnològica.

Finalment, ha explicat que la investigació temporal sense autorització judicial només es podria aplicar als delictes de terrorisme.