Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Dimecres  25.02.2015  06:00

Miquel Calçada: 'Vull la independència per una qüestió de dignitat'

Men?ame
 

Miquel Calçada, periodista, respon dues preguntes sobre la independència i el futur de Catalunya al món. És una altra entrevista de la sèrie 'Faces of Independence' de l'edició en anglès de VilaWeb, que reproduïm en català.

—Per què i per a què voleu la independència de Catalunya?

—Vull la independència per una qüestió de dignitat. L'evolució històrica ha fet que aquest sigui segurament un dels millors moments per a fer allò per què han lluitat moltes generacions de compatriotes. Per una altra banda, parlem també d'un dret democràtic bàsic. Qualsevol comunitat del planeta té el dret de constituir-se en una realitat administrativa diferent, o senzillament de reconèixer-se a ella mateixa com una comunitat diferenciada. Això que és tan bàsic i que s'entén perfectament en els països occidentals, és menystingut constantment per part de l'estat espanyol. I, després d'haver-nos reconegut oficialment com una comunitat diferenciada, per a què? Doncs per a organitzar-nos de la manera que creguem oportú, millorant com a societat i aportant la nostra visió al concert de les nacions lliures del món.

—Què pot aportar una Catalunya independent al món?

—Ja fa temps que l'estudi de les relacions internacionals sap que la 'importància' dels països no es mesura per la grandària demogràfica o física. Països com Suïssa, Holanda o Suècia són gegants en àmbits diversos. Crec que Catalunya, ultra el seu secular esperit de cooperació, pot aportar també coneixement en recerca. En el camp de les ciències socials, la nostra experiència positiva com a societat multicultural --que no ve d'ara, sinó que es remunta a uns quants segles enrere-- pot ser també una gran aportació.