Una nova entitat proposa les fases de redacció d’una constitució catalana

  • Convenció Constitucional lliura el document a la presidenta del parlament, Núria de Gispert

VilaWeb
Xènia Serrat
29.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un nou grup format per gent provinent de la societat civil vol promoure un procés d’elaboració d’un text constitucional per a Catalunya. És el Grup Promotor per la Convenció Constitucional Catalana (GPCC), que té el propòsit d’impulsar un procés d’interacció entre la societat civil i les institucions legislatives, per redactar un text constitucional, amb ‘tots els beneficis de les diverses democràcies: participativa, representativa i directa’. En parla a VilaWeb un dels membres de la nova entitat, Isabel-Helena Martí, presidenta de Sobirania i Justícia.

Aquest matí el GPCC s’ha reunit amb la presidenta del Parlament de Catalunya per presentar-li la proposta, amb l’objectiu de coordinar-se amb les institucions polítiques per assegurar el màxim nivell democràtic possible en l’elaboració de la constitució catalana. El grup, encara en fase embrionària, haurà de sospesar les possibilitats que els ha ofert Núria de Gispert, que creu que la proposta de GPCC podria presentar-se a la comissió parlamentària d’afers institucionals o, també, a tots els partits polítics amb representació parlamentària.

La Convenció Constitucional

El GPCC vol aclarir que la seva proposta no és pas el redactat d’un text constitucional, sinó la manera de redactar-lo: ‘Hi ha dues qüestions: com ha de ser una constitució democràtica i com fer democràticament una constitució —diu Martí—. La nostra proposta és d’unificar totes les fases per tal que sigui un procés democràtic que garanteixi la participació de la ciutadania.’

Per això segmenten la Convenció Constitucional en quatre fases:

La primera, relacionada amb la democràcia participativa, ha de servir per a garantir que sigui la ciutadania que faci debats i redacti propostes. Consideren que els moviments socials, les associacions ciutadanes i els grups d’experts que fins ara han empès el procés han de ser presents en el procés d’elaboració com a garantia de l’origen i desenvolupament democràtic del text constitucional.

Seguidament, una fase basada en la democràcia participativa, en la qual consideren indispensable el suport institucional. És necessari, diuen, que la Convenció Constitucional s’institucionalitzi i es nodreixi de debats oberts al conjunt de la ciutadania. L’element més important és que la metodologia que s’usi garanteixi el dret de qualsevol persona a participar-hi en igualtat.

El tercer pas es fonamenta en la democràcia representativa, amb l’objectiu que, a través de representants de la ciutadania, el debat continuï, ara al Parlament de Catalunya. El propòsit principal és aconseguir texts de gran qualitat tècnica i que el procediment resti subjecte a una total transparència.

La darrera fase es basa en la democràcia directa. ‘El text constitucional s’ha d’aprovar per referèndum vinculant com a garantia que la sobirania rau en el poble i que aquest sempre té la darrera paraula’, diu la proposta del GPCC.

La nova entitat es defineix com un grup totalment transversal. Per bé que encara està en una fase inicial de presentació i divulgació, té la intenció que la proposta sigui acollida per diversos sectors socials.

Els membres del grup impulsor

Aquest grup és format per Jaume López, professor de ciència política de la UPF; Jordi Rich, enginyer industrial i membre de la Comissió Nova Política del Parlament Ciutadà; Isabel-Helena Martí, de la plataforma Sobirania i Justícia; Jordi Pacheco, membre de la junta del col·legi de politòlegs i sociòlegs de Catalunya; i Martí Olivella, president de Nova-Innovació social.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any