La Xina promou les regles bàsiques locals per l’Internet global

  • Aquest article forma part de l'acord de col·laboració entre Global Voices i VilaWeb

VilaWeb
Redacció
06.12.2014 - 11:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Wuzhen, la ciutat futurista a la província de Zhejiang, va dir hola i adéu a la Conferència Mundial d’Internet la setmana passada. Molts, per suposat, troben irònic que la Xina, on el govern bloqueja centenars de llocs de webs estrangeres, hagi allotjat una cimera sobre la ‘World Wide Web’, però els comentaristes locals semblaven no inmutar-se. Diversos conferenciants fins i tot van debatir que el món de fora ha d’acceptar la confiança de la Xina en les seves lleis sobre l’Internet i entenien que els negocis estrangers no poden beneficiar-se de la Xina sense obeir les lleis locals.

Els assistents a la conferència van gaudir especialment de l’accés temporal a centenars de llocs webs de fora del país que estaven bloquejats fins aleshores. Tanmateix, en la totalitat de la resta del país, el govern xinès van incrementar els esforços de censura. Edgecats, una de les xarxes de contigut més gran arreu del món (CDNs), va viure un atac DNS que va deixar inoperatius milers de llocs webs i apps de mòbil a tota la Xina. 

GreatFire.org, un lloc web dedicat a monitoritzar la censura online a la Xina,argumenta que les autoritats xineses estan posant en perill un “dany colateral” interrompent l’accés a un gran número de llocs web apolítics per tal de protegir la sobiranitat de l’Estat sobre la xarxa domèstica. Per exemple, l’atac a Edgecats va bloquejar també el lloc global de Sony Mobile i llocs xinesos, The Atlantic, Drupal.org i Gravatar entre d’altres.

Podeu llegir l’article sencer ací.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any