Eleccions plebiscitàries: un compte enrere incert

  • L'avançament dels comicis al març dependrà d'unes quantes dates clau · Les repassem en aquest article

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
07.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ha començat el 2015 i també el compte enrere en el calendari amb vista a unes possibles eleccions avançades per a decidir sobre la independència de Catalunya. Artur Mas i Oriol Junqueras es van reunir abans-d’ahir però no es van posar d’acord. S’hi va veure desconfiança i recel mutus, tot i la voluntat negociadora. Mas va fer una proposta que no convenç del tot ERC: llistes separades, d’acord, però que la candidatura del president sigui la de país.

Que sigui la de país significa que aquesta candidatura agrupi representants de l’anomenada societat civil, és a dir, d’entitats, organitzacions i gent independent reconeguda que durant aquest últims temps han contribuït a impulsar el procés sobiranista. ERC no troba just haver de limitar la seva candidatura a gent de partit, i demana a Mas que demostri que la societat civil subscriu la seva proposta i s’adhereix a la seva candidatura.

Les principals entitats sobiranistes podrien veure amb bons ulls una fórmula com ara aquesta. De fet, l’ANC, Òmnium i l’Associació de Municipis per la Independència van fer una proposta semblant per desencallar la negociació en la penúltima reunió entre Mas i Junqueras, abans de Cap d’Any, en què també van participar.

La posició de l’ANC i Òmnium

Ara que Mas ha assumit aquesta proposta de llistes separades, cal veure què hi diuen públicament aquestes entitats. La presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, va dir ahir en una entrevista a Catalunya Informació que li semblava bé la proposta si això permetia de desencallar la negociació i avançar les eleccions abans de les municipals del mes de maig: ‘Sigui quin sigui l’acord a què arribin, nosaltres hi donarem suport, perquè no ens importa tant la fórmula com l’acord.’

Avui mateix Òmnium reuneix la junta per discutir aquesta fórmula. I l’ANC farà dissabte una reunió del secretariat que pot ser transcendent: la direcció hi decidirà què fer en cas que CiU i ERC no es posin d’acord i finalment no s’avancin les eleccions.

Si fos el cas, l’ANC impulsaria accions com les que ha impulsat fins ara, però amb uns altres objectius. Darrerament, ha corregut el rumor que es podria bastir alguna mena de candidatura de l’ANC per a les eleccions. Però, segons fonts del secretariat, d’idees, n’hi ha moltes, algunes de realistes i algunes de no tant.

La CUP es mou

Sigui com sigui, ara mateix l’objectiu d’aquestes entitats és de continuar fent pressió per l’avançament electoral, igual com fan ERC i la CUP. Mentre continua la negociació i la discussió entre CiU i ERC, la CUP va avançant en la preparació de la candidatura per a aquestes hipotètiques plebiscitàries: dissabte hi haurà un acte a l’Aliança del Poble Nou per a constituir una ‘candidatura excepcional independentista i rupturista’. Una candidatura a la qual volen que se sumi Procés Constituent.

13 de gener: compareixença de Mas

Passat el cap de setmana, una altra data marcada en el calendari és el dimarts 13 de gener, quan Artur Mas, en una conferència de premsa, farà balanç d’aquest darrer any i presentarà objectius. És probable que abans hi hagi una altra reunió entre Mas i Junqueras per a mirar de tancar l’acord.

27 de gener

ERC ja va dir a Mas, com a ultimàtum, que abans de mitjan gener havia d’anunciar la data de les eleccions avançades. L’ANC també marca aquest termini entre el 15 i el 20 de gener per a anunciar-les i el 27 de gener per a convocar-les formalment.

Si la publicació del decret de convocatòria es fes aquell dia, les eleccions serien el diumenge 22 de març, que és, segons ERC i les entitats sobiranistes, la data més allunyada en què veuen possible de fer les eleccions. Una setmana més tard, el 29 de març, és Diumenge de Rams i, per tant, el dia abans de començar Setmana Santa. I, passat Setmana Santa, ja entraríem en el període pre-electoral de les municipals, que es faran a final de maig. Després d’aquestes eleccions, comença el període pre-electoral de les eleccions espanyoles de la tardor.

El propòsit dels qui insisteixen perquè les eleccions siguin al març i no pas més tard és d’evitar que restin condicionades i influïdes pel calendari electoral espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any