Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  03.01.2015  06:00

Autor/s: Montserrat Serra

Tortell de Reis, pas a pas

A punt d'arribar la cavalcada de Reis, el forner artesà Lluís Artés, del Forn de la Plaça d'Alella, ens explica com es fa el tortell tradicional d'aquesta diada

Men?ame
 

'De fet, el tortell de Reis és un brioix enriquit, que vol dir que hi posem una mica més de mantega, i que podem substituir l'aigua per llet o per un ou més.' Així comença l'explicació de com fer el tortell de reis que ens fa el forner artesà Lluís Artés, del Forn de la Plaça d'Alella. Amb ajut de les imatges, potser us animareu a provar de fer aquestes postres tradicionals de la diada més màgica de l'any.

Elaboració:

Dins un bol, fem una muntanyeta amb la farina i a dins hi introduïm el sucre, la sal, el llevat i l'ou. Es comença a barrejar la pasta amb les mans i s'hi va afegint l'aigua a poc a poc, a mesura que la pasta la va absorbint. Quan la pasta comenci a agafar textura hi afegim la mantega (a punt de pomada) en dues tongades. La mantega no s'hi posa abans perquè el greix envolta les partícules de la farina i això dificulta el procés de pastar. També s'hi afegeix la canyella i les ratlladures de llimona i taronja.

Quan la pasta comenci a fer el tel sense trencar-se, es deixa reposar trenta minuts, tapada amb un drap humit. Això reforça la massa de manera que en acabat només caldrà pastar-la cinc minuts més i ja la tindrem a punt.

Per elaborar el massapà, es barreja la farina d'ametlla i el sucre. S'hi pot posar la clara d'un ou per afavorir la barreja. Al massapà, li fem fer forma de cilindre i a dintre hi amaguem el rei i la fava.

La pasta del brioix s'estira amb un corró i s'unta amb llard de porc (això farà que quan el tortell sigui al forn es fregeixi la pasta i agafi una textura de capes fullades).

Es dóna una forma rectangular a la pasta de brioix i el cilindre de massapà es col·loca en un dels cantons curts. I es comença a caragolar fins que quedi un cilindre amb el massapà a dins. En un cap el massapà sobreeixirà i en l'altre, no. D'aquesta manera, quan s'ajuntin els dos caps per fer el tortell, aquesta juntura també contindrà massapà.

El cilindre, abans de fer rotlle, s'allarga una mica amb les mans i després s'ajunten els dos caps. El que no té el massapà s'aixafa i l'altre es col·loca a sobre i s'ajunta.

Ja tenim el tortell. Es pinta amb ou batut per enganxar la fruita confitada i perquè llueixi.

Lluís Artés acaba així: 'Si jo fes el tortell a casa, com que només en faria un, el deixaria reposar vint-i-quatre hores perquè fermentés (el millor lloc és a dintre el forn, apagat, és clar). El tortell ha de doblar el volum. Després el pintaria amb ou i hi posaria la fruita. Per sobre el tortell també s'hi pot tirar ametlla en làmines i sucre.'

Men?ame