Primera aproximació entre CDC i ERC sobre el full de ruta cap a la independència

  • Josep Rull vol les eleccions abans de les municipals si hi ha llista unitària · Junqueras demana a Mas un full de ruta nítid per la independència

VilaWeb
Redacció
29.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El coordinador general de CDC, Josep Rull, ha parlat aquest cap de setmana d’aproximacions importants amb ERC en el full de ruta cap a la independència. Les negociacions amb el president d’ERC, Oriol Junqueras –va dir–, es fan en un clima de tranquil·litat i confiança: ‘Sabem què tenim entre mans i sabem què voldria dir gestionar la decepció de la gent. Ho farem bé.

Segons ell, hi ha afinitat pel que fa al procés d’elaboració de la constitució, a les negociacions amb l’estat espanyol i la comunitat internacional i també en els actes de sobirania que hauria de fer Catalunya per construir les estructures d’estat necessàries.

Quant al període de transició de divuit mesos que va establir el president de la Generalitat, Rull va dir que es podia escurçar, bé perquè no la negociació amb l’estat no fos possible, bé perquè ja s’hagués acreditat abans la solidesa de Catalunya ‘des del punt de vista del reconeixement internacional i de la construcció d’estructures d’estat’. Els divuit mesos, va subratllar, són el termini màxim.

Un altre punt d’acord amb ERC podria ser que el programa electoral detallés per a què es vol la independència Catalunya: ‘Podem dir que la independència ha d’anar molt vinculada a la regeneració democràtica i podem explicar que s’ha de posar al servei de l’estat del benestar.’

Rull també va parlar de la data de les eleccions i de la candidatura única, a la qual Junqueras s’oposa. Després d’insistir que no s’ha de parlar d’una coalició de partits, sinó d’una llista de persones en què les forces polítiques es vegin reflectides, va dir que la data no fóra cap problema si hi havia pacte en la resta. Segons ell, ‘per poder tenir una opció victoriosa’ les eleccions s’haurien de fer abans de les municipals i caldria que es presentés una candidatura unitària.

Continuar treballant durant la primera quinzena de gener

Els convergents estan convençuts d’arribar a un acord amb ERC i per això diuen que aquesta primera quinzena de gener han de continuar treballant per poder fer eleccions catalanes abans de les municipals. Sobre aquest termini de poques setmanes de negociació, va demanar de no posar-se nerviós: ‘Parlem d’un termini que és un mes o un mes i mig, en un procés que ha durat segles i que som a punt de culminar.’ I ho va reblar així: ‘Fins ara ho hem fet molt bé; no ens equivoquem a l’hora de fer el pas final.’

Sobre el pressupost, Rull va dir que eren compatibles amb unes eleccions el primer trimestre de l’any. I va apuntar que es podien modificar els terminis. Ara mateix, és previst de fer la votació final el 4 i 5 de febrer. Segons ell, els comptes són importants per a continuar fent polítiques socials, perquè els funcionaris recuperin la paga, per a garantir inversions com ara la línia 9 del metro i també per a construir estructures d’estat, com ara l’Agència Tributària de Catalunya.

Junqueras: ‘Volem un full de ruta nítid per a la independència’

El president d’ERC, Oriol Junqueras, va instar el president de la Generalitat, Artur Mas, a acordar ‘un full de ruta nítid per a la independència que sigui assumit pel màxim de forces polítiques’. En un article al diari Ara, titulat ‘Fem-ho bé i fem-ho ja‘, Junqueras va demanar un acord per a construir un nou país nascut amb un suport ciutadà ampli i transversal: ‘Portem setmanes, mesos, d’un debat esgotador que ha generat una controvèrsia innecessària’, deia. I va insistir en la fórmula de tres candidatures per a aconseguir la independència. Les tres llistes serien la de Convergència, la d’Esquerra i els ex-membres del PSC, i l’esquerra alternativa que aplega la CUP i Procés Constituent. Segons Junqueras, així ‘no es deixaria escapar ni un sol vot’.

I encara afegí, adreçant-se a Mas, que calia cercar punts de trobada i deixar ‘d’atiar polèmiques’ que no beneficien ‘la causa de la llibertat i que sembren la discòrdia entre la nostra gent’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any