Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  19.12.2014  10:05

Carta de la CUP a Pablo Iglesias: 'Benvingut als Països Catalans'

Demana a Pablo Iglesias que es comprometi públicament a defensar un referèndum d'independència a Catalunya

Men?ame
 

La Candidatura d'Unitat Popular ha demanat al dirigent de Podem Pablo Iglesias a comprometre's públicament a defensar un referèndum d'independència a Catalunya. Ho ha fet mitjançant una carta oberta (PDF) aprofitant que Iglesias visita Barcelona aquest diumenge per fer un míting. A continuació podeu llegir-la íntegra:

«Benvolgut Pablo Iglesias,

Hem sabut per la premsa que aquest diumenge véns a Barcelona a fer un míting i diferents reunions. Aprofitem l'ocasió per saludar-te públicament. Benvingut a Barcelona; benvingut a Catalunya; benvingut als Països Catalans.

Com la resta de pobles de l'estat i de tot el sud europeu, avui els Països Catalans són víctima de greus injustícies que cristal·litzen en una majoria social empobrida per una oligarquia política i econòmica que opera a l'empara del capitalisme senil. Una oligarquia que és l'única beneficiària del règim constitucional, autonòmic i econòmic pactat per les elits al final de la dictadura amb l'objectiu de blindar Espanya. Empobriment generalitzat a canvi de l'enriquiment d'una minoria. Impunitat per als delictes de corrupció contra el bé comú. I paper de súbdits per a una ciutadania que fins fa molt poc es creia que gaudia de certs drets democràtics.

Paral·lelament, a Catalunya hi ha hagut un altre debat social vinculat al dret de decidir. Com a poble amb consciència de ser-ho, els darrers anys una majoria social d'aquesta part del país ha reclamat la convocatòria d'un referèndum per a decidir lliurement el seu futur. El govern espanyol i el PSOE s'hi han oposat reiteradament, com també ho han fet altres organitzacions socials espanyoles, així com algunes de catalanes de caire divers. Asseguren que no tenim dret de votar sobre la independència de Catalunya en un referèndum democràtic i que, si això fos possible, matisen que també haurien de votar els ciutadans espanyols.

En aquest context, per la CUP és una alegria comptar a Espanya amb partits que es comprometen a respectar la nostra sobirania com a poble. Tanmateix, també és una decepció constatar com la voluntat d'entendre'ns i respectar-nos democràticament s'esvaeix de manera reiterada perquè Espanya té altres prioritats. En canvi, i paradoxalment, l'ús de l'anticatalanisme per esgarrapar vots (o almenys no perdre'n) no s'atura.

No hi ha cap prova més evident de la voluntat de ratificar el règim de la transició que negar als catalans i catalanes el dret de decidir. En els últims anys, aquest dret s'ha concretat a fer un referèndum sobre la independència del país. És a dir, volem decidir lliurement la nostra relació amb l'estat i amb els altres pobles del món. És per això que us emplacem a sumar-vos, de manera clara i sense ambigüitats, a aquesta majoria social. I, sobretot, us emplacem a no impedir que el procés constituent català avanci independentment de com i quan ho faci l'espanyol.

La CUP sosté que aquesta decisió pertany només a la societat catalana, una part majoritària de la qual ha reclamat poder decidir el futur de Catalunya en un referèndum d'independència. Uns defensaran el sí, uns altres el no, però aquesta és una decisió nostra que no correspon a Espanya. El resultat serà el que serà, i caldrà acceptar-lo.

I aquí rau la qüestió que us volem plantejar: Podem es compromet a habilitar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya en cas que guanyi les eleccions espanyoles? Podem es compromet, ara, a fer un referèndum d'independència a Catalunya? Podem respecta la llengua i la cultura catalanes i el dret d'autodeterminació dels Països Catalans i es compromet a defensar llengua i cultura catalanes al País Valencià i les Illes?

Formem part d'una majoria de catalans i catalanes que estem farts d'un sistema institucional i econòmic profundament desigual i antidemocràtic que pateix la mateixa dominació oligàrquica que patiu a Espanya. És per això que la CUP defensa que la independència ha d'obrir (hem de forçar que obri) un procés constituent, de base popular i radicalment democràtic i transparent que dibuixi les bases socials, democràtiques i econòmiques de la nova República Catalana. En aquest sentit, cal estructurar una majoria social que, independentista o no, forci l'obertura d'aquest procés en clau democràtica i el lideri per al canvi social.

Benvolgut Pablo i resta de companys i companyes de Podem, aquesta vol ser una carta de benvinguda i de presentació, però també de petició de paraules clares i compromisos transparents.

Candidatura d'Unitat Popular
19 de desembre de 2014
Països Catalans»

Men?ame