El Pacte Nacional pel Dret de Decidir, un clam unànim pel 9-N

  • La reunió també ha servit per valorar formes de mobilització alternatives a la votació, però no s'han concretat

VilaWeb
Redacció
24.10.2014 - 14:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els membres dels Pacte Nacional pel Dret a Decidir s’han compromès aquest divendres a treballar unitàriament per tal que el 9-N, tot i les seves limitacions, signifiqui ‘una gran mobilització i així el vot emès i altres formes de mobilització reforcin el sentit participatiu dels ciutadans en aquest procés’. Aquest és el text acordat que ha donat a conèixer el coordinador del Pacte, Joan Rigol. Segons Rigol, els representants dels partits han apostat per focalitzar els esforços en el 9-N i per una ‘coordinació profunda’ per superar algunes de les situacions recents en l’àmbit polític. El Pacte es tornarà a reunir després del procés participatiu per analitzar el nou escenari.

Durant la trobada, algunes de les persones que han intervingut han lamentat que no s’hagi pogut fer la consulta tal com estava planificada abans de la suspensió del Tribunal Constitucioanl espanyol, però sobretot s’ha subratlat la importància de ‘fer un clam unànim’ a favor de la consulta.

S’ha debatut també la possibilitat d’una acció reivindicativa per denunciar que el govern espanyol ha vetat la consulta, tal com proposa ICV. Tot i així, no s’ha concretat com podria ser la forma alternativa de mobilització.

Ha estat la primera vegada que els dirigents dels partits pro-consulta s’han assegut en una mateixa taula després de dilluns de la setmana passada, quan es va fer públic que la unitat s’havia esquerdat. Durant aquesta setmana, per mitjà de tot de reunions bilaterals entre els partits, s’ha començat a treballar per recompondre-la, però encara no havien coincidit en un mateix acte els líders de CiU, ERC, CUP i ICV-EUiA.

La reunió s’ha fet al Parlament de Catalunya a migdia i ha tingut per objectiu avaluar la situació que s’ha creat a Catalunya després de l’anunci de la setmana passada del president de la Generalitat, Artur Mas, que va dir que no es podia fer la consulta tal com s’establia en el decret del 27 de setembre i que se substituiria per procés participatiu amb urnes.

La trobada s’ha fet a instàncies de CC OO i UGT, que van demanar al coordinador del pacte, Joan Rigol, que convoqués una reunió per valorar la nova situació del 9-N. Ha presidit la reunió Artur Mas i també hi han pres part part la presidenta del parlament, Núria de Gispert, i representants dels partits polítics i d’una cinquantena d’entitats civils, cíviques, ciutadanes, culturals, econòmiques, sindicals, empresarials i del món local que integren aquest grup de treball.

Fins ara, el pacte s’ha reunit quatre vegades. El proppassat 18 de juliol, quan es va acordar de demanar per carta al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que dialogués amb el president Mas i avalés la consulta del 9 de novembre.

D’ençà de l’última trobada del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, es destaca la incorporació del FC Barcelona, que s’hi adherí el dia 10 d’octubre.

ANC i Òmnium reclamen una gran mobilització contra l’estat espanyol 

Satisfacció de l’ANC i Òmnium després de la quarta reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, en què partits, institucions, entitats i sindicats han coincidit en ‘reforçar’ el 9-N i han refermat la ‘unitat’, segons ha destacat Carme Forcadell. ‘El 9-N ja és un èxit perquè el govern espanyol no volia que tingués lloc’, ha dit la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, que veu el procés participatiu com ‘un primer exercici del vot’. Casals ha reclamat una alta participació i també una ‘gran mobilització de denúncia contra l’estat impropi’, del qual n’ha criticat el ‘comportament no democràtic’. Les dues entitats han assenyalat la importància del 9-N perquè ‘la gent tindrà l’oportunitat d’expressar-se’.

Les màximes dirigents de l’ANC i Òmnium han confirmat que en la reunió també s’ha abordat la possibilitat d’endegar una recollida de signatures per fer arribar al govern central, tot i que la proposta ‘no s’ha acabat de concretar’, ha dit Muriel Casals.

‘Era primordial demostrar als ciutadans que anem tots junts perquè el 9-N sigui un èxit i que tothom es pugui expressar’, ha destacat la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) després de la reunió, de la qual n’ha ressaltat la ‘unitat’ i ‘el bon clima d’entesa’ i la ‘voluntat de reforçar el 9-N’.

Per a Casals, el procés de participació previst per al 9 de novembre serà un èxit perquè és ‘una imatge que l’executiu central no volia que passés’. També ha reclamat una ‘gran mobilització de denúncia contra l’Estat’, perquè, ha dit, ‘està impedint el lliure exercici de la democràcia’. ‘Votarem i denunciarem als qui diuen no podeu votar’, ha advertit la presidenta d’Òmnium.

UGT crida a participar el 9-N per demostrar la ‘indignació’

El secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez, en la seva intervenció aquest divendres a la trobada del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, ha fet una crida a convertir el 9-N en ‘un èxit de participació i de mobilització social’ per demostrar la ‘indignació’ pel ‘veto’ de l’estat espanyol. ‘El més important serà saber el nombre de participants’ ja que el resultat, ha dit, ‘no podrà gaudir de reconeixement’. Per tot això, Àlvarez ha reclamat ‘unitat’. Malgrat reconèixer que la nova consulta ‘no és la que voldríem’, ha avalat el ‘nou 9-N’. Tant UGT com CCOO havien demanat una nova reunió del Pacte Nacional per analitzar l’escenari derivat de la suspensió del Tribunal Constitucional espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any