Plebiscitàries o consulta alternativa: tot resta obert

  • Mas convoca una conferència a les 10 del matí · Desacord en la reunió de partits d'ahir · La proposta del govern incloïa votar el 9-N

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir es va tancar sense acord la tercera reunió entre els partits favorables a la consulta sobre la independència, que es va fer al Palau de Pedralbes de Barcelona. Segons les fonts consultades per VilaWeb, la proposta que havia fet el govern per votar el 9-N consistia a posar les urnes en instituts de la Generalitat de tot Catalunya. Es renunciava efectivament a votar mitjançant la llei de consultes suspesa pel Tribunal Constitucional espanyol, però s’havia trobat una altra manera de fer-ho, esquivant la prohibició legal. Tots els instituts esdevenien col·legis electorals, on els electors es registrarien en el moment de votar, responent a la pregunta acordada. I es faria recompte la nit del 9 de novembre.

Després s’obriria la possibilitat de votar ‘a posteriori’ en alguns locals, eixamplant el procés participatiu.

Durant la negociació, que va arribar a estar molt avançada, es va quantificar fins i tot el nombre de voluntaris necessaris, uns 18.000, per a les meses electorals. A més, en la votació els votants signarien un recurs de petició d’empara de la UE conforme a l’exercici d’un dret democràtic.

Sembla que ERC es va negar a acceptar aquesta proposta, mentre que ICV proposava una manifestació per al dia 9 de novembre mateix.

La CUP hi estava d’acord, però es va queixar perquè el govern havia incomplert tots els terminis prevists en el decret de convocatòria. I per això demanava que hi hagués un organisme de seguiment del procés integrat per tots els partits o, directament, una conselleria exclusiva per a la consulta amb la implicació de tots els partits.

Compareixença del president Mas

Aquest matí, a les deu, compareixerà el president Mas al Palau de la Generalitat per a explicar la seva decisió als ciutadans. Segons les fonts consultades per VilaWeb, Mas pot emprendre dos camins diferents: o bé anunciar eleccions amb una crida a fer una llista unitària perquè tinguin caràcter plebiscitari; o bé concretar la proposta de consulta alternativa amb mecanismes de participació ciutadana no suspesos pel Tribunal Constitucional espanyol i tornar a reunir els partits.

La versió d’Herrera

Segons que va explicar el dirigent d’ICV Joan Herrera després de la reunió, el govern havia explicat que no era possible de fer la consulta tal com s’havia previst. Després de temptejar camins i que cada formació deixés clara la seva posició, van acordar que el govern preparés una proposta per avui. Herrera també va dir que ICV havia fet una proposta de mobilització.

ERC va emetre un comunicat després de la reunió per acusar el govern d’imposar un ‘procés participatiu’ en lloc de la consulta pactada pels partits sobiranistes, i va avisar que l’únic camí que quedava ara era una declaració unilateral d’independència (DUI) per part del parlament i l’obertura d’un procés constituent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any