Santiago Vidal no serà suspès de moment

  • El jutge diu que la decisió del CGPJ és una demostració de la seva independència tot i que hauria preferit un rebuig unànime

VilaWeb
ACN
13.10.2014 - 15:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La comissió disciplinària del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha descartat, per quatre vots a tres, de suspendre cautelarment el jutge de l’Audiència de Barcelona Santiago Vidal per haver participat en les tasques de redacció d’una hipotètica constitució catalana. Han adoptat la decisió perquè encara no s’ha tancat l’expedient disciplinari que li va obrir el promotor de la causa. Vidal podrà continuar exercint d’aquesta manera com a mínim en els sis mesos que durarà l’expedient. La decisió ha estat adoptada amb els vots dels tres magistrats adscrits al sector progressista i un de conservador, mentre que el president i dos més, tots anomenats pel PP, es decantaven per la suspensió.

El jutge Santiago Vidal ha assenyalat que la decisió del CGPG de rebutjar la seva suspensió cautelar és una ‘demostració’ de la ‘independència’ d’aquest òrgan. Ara bé, Vidal ha destacat que ‘hauria estat una satisfacció encara més gran que la decisió s’hagués adoptat per unanimitat’, no per quatre vots a tres com ha succeït, i ha apuntat que ‘pot ser’ que, a alguns vocals, els hagin pesat ‘més els criteris polítics que no pas els jurídics’. El jutge ha dit que continuarà treballant en el seu temps lliure en la redacció d’un esborrany d’una futura constitució catalana, si bé també ha deixat clar que està ‘preocupat’. ‘Em jugo el que més m’importa’, ha expressat.

El CGPJ ha rebutjat la proposta del promotor de l’acció disciplinària contra Santiago Vidal, Antonio Jesús Fonseca, que dijous va decidir obrir-li expedient i va demanar-ne la suspensió per una falta ‘molt greu’ per ‘ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials i vulneració del deure d’observació del règim d’incompatibilitats’.

Els vocals consideren que no pertoca suspendre cautelarment el jutge Vidal mentre continua obert l’expedient disciplinari, que previsiblement no es tancarà fins d’aquí a sis mesos.

Entenen que el fet que la possible falta no repercuteixi sobre la tasca diària del jutge Vidal a l’Audiència Nacional fa que no es pugui justificar una mesura cautelar

Han votat en contra de la propostra els tres vocals progressistes i un de conservador. Són les dues vocals nomenats a proposta del PSOE, Maria Victoria Cinto i Roser Bach, i el del PNB Enrique Lucas, així com el proposat pel PP Vicente Aguilarte.

S’han decantat per la suspensió el president de la pròpia Comissió Disciplinària i magistrat de la Sala Tercera del Tribunal Suprem Venceslao Alea, i les magistrades Ángeles Carmona i Carmen Llombart, tots proposats pel PP.

Al document que han estudiat els set membres de la Comissió Disciplinària, el promotor de la causa, Fonseca-Herrero, considerava que en les seves actuacions ha quedat acreditat que Santiago Vidal ‘ha considerat i donat suport públicament a l’incompliment de les lleis i de la Constitució Espanyola’, i ‘ha reconegut la seva participació sense autorització a un grup de treball de composició heterogènia i indeterminada encaminada a l’elaboració d’una Constitució per a una Catalunya independent’. A més, segons l’instructor, ‘ha realitzat de forma reiterada declaracions públiques en suport d’iniciatives polítiques encaminades a obtenir la independència de Catalunya’

El CGPJ va decidir sotmetre Vidal a una informació prèvia després que aquest va manifestar públicament que està redactant l’esborrany d’una carta magna catalana juntament amb deu jutges més i altres representants de la societat civil com diputats de partits polítics i entitats sobiranistes. Amb tot, va apuntar que ho feia en el seu temps lliure i que tan ell com la resta de jutges i professionals que fa aquestes tasques estan treballant per iniciativa pròpia, no per encàrrec oficial de ningú.

Vidal també és un dels 33 magistrats que van signar un manifest a favor de la consulta on manifestaven la seva constitucionalitat, fet que va provocar també una denúncia del sindicat Manos Limpias i l’obertura d’una altra investigació per part del Consell General del Poder Judicial.

Notícia relacionada: Els detalls de l’esborrany de constitució catalana, per Santiago Vidal

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any