Ortega: ‘La consulta es farà perquè és un compromís amb el poble català’

  • La vice-presidenta del govern, Joana Ortega, nega discrepàncies en el govern. Anuncia que convocarà els partits a favor de la consulta per explicar-los el dispositiu pel 9-N

VilaWeb
Redacció
14.08.2014 - 10:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La vice-presidenta del govern, Joana Ortega, ha assegurat a ‘L’entrevista de l’estiu de TV3’ que ‘la consulta es farà perquè és un compromís del govern amb el poble català’. Així Ortega ha aclarit la polèmica que havia obert ella mateixa en una entrevista a Rac 1, on havia obert la porta a ajornar la consulta. Ortega ha negat també que hi hagi discrepàncies al govern en aquest àmbit, i ha demanat no avançar esdeveniments sobre què farà el govern si el tribunal constitucional suspèn la consulta, un cop convocada.

‘No ens posem la bena abans de la ferida’, ha avisat. Així ha reiterat que el procés ‘no és d’un president, ni un govern ni d’un partit, sinó que és fruit d’un consens polític i una majoria social’, i que hi ha la voluntat que continuiï sent d’aquesta manera. ‘És la nostra força’, ha dit.

En aquest sentit, ha assegurat que el govern ho té ‘tot preparat’ per poder votar el novembre, i ha anunciat que convocaria als partits a favor del dret de decidir, el setembre vinent, per explicar-los la situació logística per fer la consulta. També ha dit que el dispositiu per votar és a punt, i ha demanat als catalans residents a l’exterior que s’apuntin al registre que ha habilitat el govern per formar part del cos electoral per votar a la consulta. ‘Els recomano que s’hi apuntin quan abans millor, ja que el cens s’ha de tancar abans de convocar qualsevol consulta.’

La situació d’Unió

La vice-presidenta també ha parlat d’UDC. ‘Serem al costat del president Artur Mas tal com hem estat des del principi’. Ortega ha explicat que la posició que defensarà Unió a la consulta es decidirà en el proper Consell Nacional del partit el setembre. ‘La opció particular la debatré en el si del consell, el que em preocupa ara és que tothom pugui votar.’ Això sí, Ortega ha assegurat que la posició d’UDC seria ‘congruent amb els 80 anys d’història’ de la formació.

En ser preguntada sobre el moviment centrista de Josep Antoni Duran i Lleida, Ortega ha explicat que Unió vol enfortir les bases de CiU, ‘ampliar el màxim l’espai de centre’, defensant la moderació fiscal, el dret de decidir, la llengua, la família i la llibertat d’ensenyament.

Cas Pujol

Sobre el ‘cas Pujol’ Ortega ha defensat que ‘és important donar la cara’, i més en política, ha afegit. Creu que l’ex-president hauria de comparèixer al parlament per explicar-se i així ‘mirar la història després tenint clars els aspectes postius i els altres obscurs’ de Pujol. ‘Després d’una trajectòria com la seva és important donar explicacions’, ha afegit.

Diàleg per avançar

Pel que fa a la propera reunió amb la vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Saénz de Santamaría, en la comissió bilateral Estat-Generalitat, Ortega ha assegurat que hi haurà diàleg. Parlaran de les 23 propostes que el president de la Generalitat, Artur Mas, va presentar al cap de l’executiu espanyol, Mariano Rajoy, en la trobada que van mantenir a finals de juliol, entre les quals destaquen –ha dit– les qüestions econòmiques, d’infraestructures i també d’educació.

‘Cal avançar ponts i no trencar-los, cosa que no significar renunciar a res.’ El diàleg, ha afirmat, serveix per arribar acords.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any