Arribada del Gas Natural al ‘Prat de Llusanes’

VilaWeb
Redacció
18.07.2014 - 11:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El passat dijous dia 7 de juliol, la delegació de Barcelona Central de Gas Natural, va fer la presentació oficial del projecte de canalització i distribució de Gas Natural liquat al poble.  Aquest també comportarà l’establiment de la planta de despressurització ubicada a Prats mateix.

L’acte, ofert en castellà a Cal Bach, va ser presentat per la mateixa empresa davant d’una part de l’electe de les properes eleccions municipals. Recordem que Gas Natural està ubicada a mes de 25 països arreu del món. La inversió que farà a Prats frega el milió d’euros.

Un projecte d’inversió d’una gran empresa que busca beneficis per part d’uns contribuents a la xarxa que busquen un estalvi en la seva factura energètica (segons l’empresa d’un 40%).

Ningú a dia d’avui no dubta dels avantatges que comporta la contractació d’aquesta font d’energia fòssil (còmode, neta i més barata que qualsevol altre energia no renovable). En canvi, els seus inconvenients i contrapartides mediambientals, econòmiques i de futur no acaben de ser clares (preu euro/kwh anuals a llarg termini, i plantes d’extracció ubicades en països subdesenvolupats)

Desprès de 45 minuts de presentació del projecte, per part d’una empresa com Gas Natural, sense torn de preguntes, amb aperitiu com a desenllaç, i amb hostesses exuberants, un servidor es planteja la formulació de noves preguntes i algunes conclusions.

I d’aquí uns anys què? Què passarà amb el preu d’aquesta energia un cop tots la tinguem a casa? De la mateixa manera que el preu del gasoil i l’electricitat ara fa uns 15 anys enrere, hem d’entendre que el preu també augmentarà? Si és així, seguirem depenent del  gran comerç exterior així com també dels futurs impostos derivats del govern pel que fa a la importació de combustibles fòssils? Així doncs també ens podríem preguntar quin és el preu real que hem/haurem de pagar?

El passat dia 7 de juliol, la companyia afirmava que la biomassa és una font d’energia contaminant. Quan una empresa d’aquest calibre apunta de tal manera al Lluçanès (amb un 76% de massa forestal i amb llarga tradició i innovació en el sector) evidencia una estratègia dels grans interessos energètics d’aquest país.

Es podria dir que la direcció que seguim respecte altres països europeus és obliqua. Necessitem aportar solucions a llarg termini en un país governat per les grans empreses del sector energètic. D’altra manera, el nostre futur està sentenciat. L’única resposta que puc percebre a dia d’avui és que tornem a estar com fa 15 anys. L’ energia és cara, i necessitem abaratir les nostres factures com a contribuents, i com tothom sap, cada cop són més cares.

Una vegada més, els interessos de les grans marques ens lliguen al nostre futur. Un futur que segons els savis i els experts haurà d’anar cada vegada més lligat a les energies renovables. La tecnologia i l’enginy ens fan avançar. L’autosuficiència energètica és el millor regal que la natura ens ha fet com a habitants d’un lloc. Perquè tenim boscos a tocar de casa que es regeneren, tenim sol, vent i ganes de fer bé les coses pels que vindran. Senyors de Gas Natural: “Pan para hoy, hambre para mañana”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any