Ja podeu consultar per internet l’Atles Lingüístic del Domini Català

  • Els materials del projecte de recerca Atles Lingüístic del Domini Català (ALDC) es poden consultar gruïdament, a partir d’ara, en una pàgina web creada per l’IEC. I, com toca, inclou enquestes i resultats a pobles nord-catalans ...>>
    Dc. 2 de juliol del 2014

VilaWeb
Redacció
02.07.2014 - 11:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Iniciat el 1964, aquest projecte sobre dialectologia és, actualment, una obra de gran valor etnogràfic, un referent de la llengua històrica que permet estudiar la variació lèxica, fonètica, morfològica i sintàctica del català del segle XX. Així trobareu respostes a qüestions com per exemple, en quins punts del domini lingüístic català el blat de moro es coneix per blat indi, panís o moresc? On anomenen ‘boles de picolat’ les mandonguilles? (fàcil). Qui porta calcetins en comptes de mitjons? Doncs bé, les podeu consultar en línia a la web http://aldc.espais.iec.cat.

L’Atles és un projecte de dialectologia de l’IEC iniciat l’any 1964 que posa a l’abast dels investigadors i del públic en general un conjunt de materials lingüístics recollits amb els mètodes convencionals de la dialectologia, entre els anys 1964 i 1978. Fins ara, els materials del projecte s’han difós en forma de llibre per mitjà de tres tipus de publicacions fonamentals: l’Atles lingüístic del domini català, del qual han aparegut sis volums; el Petit atles lingüístic del domini català, del qual s’han publicat quatre volums i, finalment, els Etnotextos, dels quals s’ha publicat un volum corresponent al català oriental. Tot i que el projecte no ha finalitzat, per als directors, Joan Veny i Lídia Pons, ‘era fonamental posar a l’abast d’estudiosos i gent interessada tots els materials del projecte per mitjà de la Xarxa’.

A la web s’han bolcat tots els materials disponibles, que s’han classificat en diversos apartats ―equip, metodologia, localitats, volums, índexs, publicacions i il·lustracions―; els acompanyen una presentació del projecte i un cercador per paraules. A mesura que es vagin publicant els materials restants, s’afegiran a la pàgina, i està previst que s’hi inclogui una selecció d’enregistraments orals corresponents als etnotextos, documents de gran valor atès que, en els anys que es van fer (entre 1964 i 1978), ‘no era freqüent que es fessin enregistraments’, afirma Joan Veny.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any