Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  28.06.2014  06:00

Avancem escenifica el trencament amb el PSC

Els socialistes podrien quedar com a quarta força si, a més d'Elena, deixa el grup parlamentari Núria Ventura

Men?ame
 

L'associació Avancem aplega avui a Sant Feliu de Codines tres centenars d'assistents a l'assemblea general en què escenificarà la ruptura amb el PSC. Un trencament que es personalitza en el dirigent d'Avancem, el diputat Joan Ignasi Elena, que la setmana passada va anuniar que deixava el partit. La decisió que havia de prendre Elena era si renunciava a l'acta de diputat del parlament o si mantenia l'escó però com a diputat no adscrit. Avancem ja ha començat el camí fora del PSC, amb contactes i voluntat de col·laboració amb altres formacions d'esquerres com ICV, ERC i Nova Esquerra Catalana.

La diputada Núria Ventura, que també forma part de l'associació, rumia si també farà el pas d'Elena, de deixar el grup socialista al parlament. Si fos el cas, els socialistes passarien a ser la quarta força al parlament, amb divuit diputats, darrere del PP, que en té dinou.

Elena i els membres d'Avancem troben que no hi ha motiu per a haver de renunciar a l'escó, car s'ha mantingut fidel als compromisos que el PSC va subscriure en el programa electoral de defensa del dret de decidir dels catalans. És un argument de pes, que s'afegeix al fet que els mesos vinents seran decisius, en una legislatura que l'associació qualifica de constituent, és a dir, una legislatura en què a Catalunya es definirà una nova situació política.

Si Elena no renuncia a l'escó, es reforçarà el bloc de diputats en favor de la consulta del 9 de novembre: els 87 diputats que ara sumen CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP passarien a ser 88 amb Elena i 89 si finalment s'hi afegís Ventura. Avancem considera molt poc probable que aquest pas de deixar el grup socialista el segueixi també la tercera diputada pro-referèndum, Marina Geli.

La situació del PSC al parlament esdevindria molt complicada, perquè encara hi perdria més pes. Però la situació d'Elena tampoc no seria gens fàcil: com a diputat no adscrit passaria força desapercebut i tindria una possibilitat d'intervenció molt limitada pel reglament del parlament. Dependria de la junta de portaveus i de la mesa la possibilitat d'intervenir més o menys a l'hora d'explicar el sentit del vot o de fer preguntes al president de la Generalitat.

Avancem fa camí fora del PSC

No únicament és decisiva al parlament, la situació futura d'Elena i Ventura. Avancem, que integren majoritàriament socialistes o ex-socialistes, ha anat tenint contactes aquests últims dies amb ICV, ERC i Nova Esquerra Catalana (NEC) per arribar a acords amb vista a les eleccions municipals i amb una idea de fons, que és la refundació de l'espai del socialisme catalanista. Avancem té el compromís de parlar amb totes aquestes formacions per mirar si és possible de fer-hi coalicions electorals en alguns municipis.

Ara, Avancem, d'acord amb la ponència política que se sotmetrà a votació avui es proposa de ser 'un instrument per a contribuir a fer possible el govern de Catalunya'. I, més concretament, de voler 'governar la Catalunya que ve, d'acord amb més forces de govern.'

L'associació vol fer-ho des de la 'reconstrucció de l'esquerra a Catalunya', però, a diferència d'Agrupament Socialista i de més crítics del PSC, han decidit de provar-ho fora del partit, després d'haver-ho intentat a dins. Per això diuen que volen entrar en un nou espai polític: 'Amb vocació unitària. Amb la voluntat de reunir de nou el conjunt de socialistes catalans. Amb vocació de travar complicitats i aliances amb altres realitats.'

Men?ame