La premsa internacional destaca Catalunya com a principal problema de Felipe

  • La BBC es fa ressò que Artur Mas i Iñigo Urkullu eren a la cerimònia però que no han aplaudit

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.06.2014 - 12:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fort ressò internacional de la proclamació de Felipe de Borbó com a nou rei espanyol. Mitjans internacionals com ara la BBC, la CNN, Al Jazeera, Los Angeles Times, The Telegraph, Reuters o el Wall Street Journal destaquen que un dels principals problemes del nou monarca serà el moviment independentista de Catalunya. Hi afegeixen les dificultats econòmiques i socials i la pèrdua de prestigi de la casa reial.

La BBC fa èmfasi en les relacions amb Catalunya, i fins i tot destaca que ‘al congrés dels diputats el líder català, Artur Mas, i Iñigo Urkullu, el president del govern basc, hi eren però no han aplaudit’. La cadena britànica ja va publicar ahir una peça en què detallava el problema que la ‘crisi catalana’ significava per a Felipe.

Felipe ha parlat de la necessitat d’una monarquia que uneixi Espanya i treballi amb els líders polítics, un missatge amb un significat especial ara que a Catalunya molta gent vol un referèndum d’independència, diu la cadena nord-americana CNN.

El diari britànic The Telegraph assenyala Catalunya com ‘el principal envit’ del nou regnat de Felip VI. ‘Tot i que el paper del monarca com a cap d’estat és principalment simbòlic, hi ha esperances que el nou rei utilitzi la seva influència per obrir un diàleg entre Madrid i Catalunya en un intent d’evitar la crisi’, diu la corresponsal.

És la mateixa tesi que explica l’agència de notícies Reuters, que insisteix que molts esperen que Felipe VI ‘pressioni per al diàleg’.

El francès Le Monde assenyala que la proclamació de Felipe VI s’ha fet ‘en una cerimònia laica i sense ostentació’ i que el nou rei ha dit que tenia fe en la unitat d’Espanya. El diari interpreta aquesta frase com una reacció a ‘l’augment del separatisme català’.

The New York Times es fixa en l’absència de Juan Carlos i la germana de Felipe, Cristina, a l’acte de coronació.

El Frankfurter Allgemeine titula l’article ‘El rei de les quatre llengües’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any