Miquel Iceta comença a rebre suports i crítiques

  • Anuncia oficialment la candidatura a dirigir el PSC

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Miquel Iceta ha anunciat la candidatura a nou primer secretari del PSC, després de la dimissió de Pere Navarro i de la renúncia de Núria Parlon a acceptar l’envit. Iceta ho ha anunciat en un comunicat en què ha obert la recollida dels dos mil avals necessaris per a ser un dels candidats que els militants podran votar el 13 de juliol vinent, uns dies abans del congrés extraordinari del PSC. Poques hores abans de fer públic l’anunci, Iceta havia rebut el suport de l’ex-president espanyol José Luís Rodríguez Zapatero.

Iceta ha apuntat quines són les seves prioritats per al partit:

‘Abordar amb intel·ligència i determinació el procés sobiranista, col·laborar en la renovació del PSOE, refer la cohesió interna del PSC, preparar les eleccions municipals de maig de 2015, preparar les primàries obertes per elegir el candidat o candidata a la presidència de la Generalitat que hauran de tenir lloc al llarg del 2015, a les que no tinc intenció de presentar-me, i preparar el proper congrés ordinari del partit que serà qualsevol cosa menys ordinari, perquè haurà de servir per renovar les nostres idees, innovar les nostres formes de fer política i reconnectar amb la societat catalana, a través d’un procés de debat participatiu que serveixi també per eixamplar les fronteres del partit.’

Suports i crítiques

El batlle de Lleida i un dels caps del corrent crític Agrupament Socialista, Àngel Ros, s’ha reunit aquest migdia amb Iceta. Després de fer un cafè i escoltar les propostes d’Iceta, Ros ha assegurat que s’ha sentit ‘sorprès favorablement’. Ros, però, no ha estat l’únic amb qui s’ha vist Iceta des que ha fet pública la seva decisió. El president del PSC del Camp de Tarragona, Xavier Sabaté, o l’eurodiputat i cap de la JSC, Javi López, també han passat pel seu despatx enmig d’una ronda de contactes amb dirigents socialistes.

Per la seva banda, el diputat i dirigent d’Avancem, Joan Ignasi Elena, havia dubtat que Iceta sigui la persona ‘adequada’ per pilotar la primera secretaria pels anys que acumula a la direcció i per haver definit fins ara el projecte polític del partit. Elena també ha descartat per ara presentar candidatura per optar a la primera secretaria del PSC. En una entrevista a Els Matins de TV3, Elena ha dit que la seva predisposició a encapçalar al partit tendeix ‘més aviat cap al no’.

El primer secretari dels socialistes gironins, Juli Fernández, assegura que Iceta aporta ‘solvència i solidesa’ al PSC en un moment en què el partit es troba en una situació ‘d’emergència’. Ara bé, Fernández també li demana que acompanyi aquest ‘pas endavant’ amb una ‘renovació important’ de la direcció i una aposta ferma perquè el grup parlamentari del PSC tingui ‘veu pròpia’ més enllà del PSOE. Per la seva banda, la diputada Marina Geli aposta no tant per reconstruir l’espai socialista català, com proposa Iceta, sinó per ‘refundar-lo’. Per això, no tanca la porta a una possible candidatura alternativa si Iceta no aposta decididament per la consulta i el grup parlamentari propi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any