El govern escocès publica un esborrany de constitució

  • L'ha publicada la vice-primera ministra Nicola Sturgeon · Estableix la reina d'Anglaterra com a cap d'estat

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.06.2014 - 18:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Nicola Sturgeon, la vice-primera ministra escocesa, ha fet públic un primer esborrany de la constitució de l’Escòcia independent (pdf) que incorpora la sobirania del poble escocès i la figura de la reina d’Anglaterra com a cap d’estat. La constitució consagra la convenció europea dels drets humans com a llei pròpia, compromet l’estat a lluitar contra el canvi climàtic i prohibeix l’ús d’armes nuclears.

L’esborrany de constitució escocesa comença amb la següent frase: ‘A Escòcia, el poble és sobirà.’ També estableix la continuïtat de la bandera escocesa actual com a bandera nacional i resol que l’himne nacional serà escollit pel parlament escocès.

El govern escocès publica l’esborrany amb l’objectiu que passi una fase de consultes pels ciutadans. Sturgeon la presenta com un esquelet temporal que haurà de prendre cos si Escòcia esdevé independent el març del 2016 com a resultat d’una victòria independentista a la consulta del 18 de setembre.

Sturgeon ha dit que el document és una part essencial del llibre blanc del govern escocès sobre la independència i que serà la primera constitució escrita en un territori actual del Regne Unit. Els britànics, a diferència de països comparables, no tenen codificat el seu sistema polític.

La vice-primera ministra ha deixat clar que aquest esborrany era un document de treball que pot servir per a substituir la legislació britànica a curt termini. També ha dit que l’objectiu és que una comissió d’experts redacti la constitució en un procés constituent que haurà de ser ratificat pel poble.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any