Mas escurçarà el viatge als EUA i assistirà a la coronació de Felipe VI per ‘bon veïnatge’

  • El president remarca que l'estat espanyol 'no tracta bé Catalunya' però que el procés sobiranista passa 'per les bones formes'

VilaWeb
VilaWeb
ACN
07.06.2014 - 13:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha confirmat que escurçarà el viatge que tenia previst als Estats Units per assistir a la coronació de Felipe VI. El president ha justificat la decisió per demostrar que Catalunya té ‘respecte institucional i bon veïnatge’. Ara bé, Mas ha aprofitat per insistir que l’estat espanyol ‘no tracta bé Catalunya des de molts punts de vista’ però ha remarcat que el projecte polític català passa ‘per les bones formes i les bones maneres’. El president farà la primera part del viatge -entre dos i tres dies, ha dit- per complir amb els compromisos ja tancats des de fa mesos però tornarà abans del previst per assistir a l’acte de coronació, previst per al 19 de juny.

Les dates previstes per a l’acte de proclamació del nou rei d’Espanya coincideixen de ple amb un viatge que el president del govern, Artur Mas, feia mig any que té previst a Carolina del Nord i Califòrnia, on té lligades reunions amb empreses i d’altres compromisos institucionals. Aquesta coincidència -i el fet que CiU hagi anunciat que s’abstindrà al congrés espanyol en la votació del decret de successió- havien generat incògnites sobre què pensava fer el president de la Generalitat.

Finalment, aquest dissabte Mas ha confirmat que assistirà a la proclamació de Felipe VI, prevista per al 19 de juny. Per fer-ho, haurà d’escurçar el viatge als Estats Units i ja ha detallat que només podrà estar-hi dos o tres dies per assistir a alguns compromisos i visites a empreses (entre elles la catalana Grifols) que ha recordat que tenia a l’agenda des de feia sis mesos.

El president ha justificat la seva decisió pel fet que vol donar missatge de ‘bon veïnatge i cordialitat’ i també per demostrar que ‘els catalans tenen respecte institucional’. ‘Nosaltres volem tenir una relació de respecte institucional amb el nou rei d’Espanya’, ha assegurat.

‘L’estat no tracta bé Catalunya’

Ara bé, malgrat assegurar que farà aquest gest, ha aprofitat també per remarcar que l’estat espanyol ‘no tracta bé Catalunya des de molts punts de vista’. Segons Mas, el moviment social que hi ha al país en favor de la consulta és per ‘deixar clar que no podem ser tractats d’aquesta manera’. Segons el president, aquest ‘mal tracte’ es visualitza en molts aspectes com el lingüístic, el competencial, l’autogovern o el fiscal, per exemple.

Tanmateix, el president de la Generalitat ha assenyalat que el projecte polític català ‘passa per les bones formes i les bones maneres’ i que el fet d’escurçar el viatge als Estats Units per ser a Madrid en la proclamació del nou rei n’és un exemple.

El president també ha volgut llençar un missatge d’agraïment a totes les persones que estan mobilitzant-se en favor de la consulta. Segons Mas, aquest projecte ‘s’aguanta’ gràcies a tres aspectes: que darrera hi ha una majoria social àmplia, un consens polític majoritari i que les coses es fan ‘amablement i de manera pacífica i constructiva’. Una actitud que el president assegura que ‘es nota’ i que s’ha de mantenir sempre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any