José Bové (Els Verds) no veu cap raó per expulsar una Catalunya independent

  • El candidat dels Verds europeus trobaria legítim que es quedés a la UE · Assegura que Madrid no es podrà ‘oposar al resultat’ d'un referèndum 'transparent i amb observadors'

VilaWeb
Redacció
05.04.2014 - 10:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El candidat dels Verds europeus a la presidència de la Comissió Europea, José Bové, assegura que el govern espanyol no es podrà oposar al resultat d’una consulta a Catalunya ‘si es fa de forma transparent i amb observadors per verificar que és democràtica’. En una entrevista a l’ACN, l’altermundialista i líder camperol francès no veu cap raó per expulsar una Catalunya independent de la Unió Europea i trobaria legítim que s’hi quedés. ‘Per a mi no hi ha cap ambigüitat: Catalunya ja forma part de la Unió Europea i si demà el poble català decideix en referèndum que vol esdevenir independent, no hi ha cap raó per deixar-la de banda’, assegura el cap de llista dels ecologistes europeus a les eleccions del 25 de maig.

Els Verds europeus fan un pas més en el seu suport al procés sobiranista: després que la també candidata ecologista a rellevar José Manuel Durao Barroso, l’alemanya Ska Keller, hagi donat suport a la consulta, Bové va més enllà i defensa l’encaix d’un Estat català a la Unió. ‘Crec que seria legítim que Catalunya es quedés a la Unió, i també Escòcia i d’altres països, regions i pobles’, opina l’eurodiputat. Bové denuncia que ‘la lògica dels estats-nació està destruint Europa’ i aposta per ‘crear una ciutadania europea més enllà dels estats per poder construït una democràcia a nivell dels ciutadans’.

‘A partir del moment en què els catalans han decidit organitzar aquest referèndum, si es fa de forma transparent i amb observadors per verificar que és democràtica, no veig com Madrid es podria oposar al resultat’, confia Bové. ‘Seria completament contrari al dret dels pobles a decidir el seu propi futur’, insisteix. Bové, però, demana a Catalunya que no s’independitzi ‘contra els altres pobles d’Espanya sinó, al contrari, per reforçar la idea democràtica que cada poble alhora que és sobirà i té la seva pròpia cultura s’obre als altres’.

Bové és cap de llista juntament amb Keller, que en una visita a Barcelona el 10 de març va manifestar el seu compromís personal amb la consulta i va demanar al govern espanyol obrís ‘un procés de diàleg’. ‘Els Verds europeus defensem la radicalitat democràtica i a Catalunya hi ha una demanda dels ciutadans a favor d’un referèndum’, va admetre l’eurodiputada alemanya. Bové i Keller són els candidats d’ICV a la presidència de l’executiu comunitàri. També ERC comparteix grup parlamentari amb els Verds europeus a Brussel·les.

Combatre l’abstenció i la ultradreta és el principal repte dels Verds europeus aquest 25 de maig. Bové alerta que votar els partits que reclamen a Brussel·les que retorni les competències als estats membres és un error perquè ‘en comptes de resoldre els problemes actuals els pot agreujar’. Bové retreu a la Comissió Europea que hagi gestionat la crisi com un ‘organisme tecnòcrata’ i que treballi al marge del Parlament Europeu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any