Les famílies del col·legi Pare Català demanen la suspensió cautelar de la conversió d’una línia a l’espanyol

  • Diuen que l'acord amb el govern valencià és verbal · Creuen que no presentar-hi recurs podria causar indefensió

VilaWeb
ACN
02.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les famílies del Col·legi Pare Català de València van reclamar ahir la suspensió cautelar de l’ordre de la conselleria d’Educació que, a mitjan curs, volia reconvertir una unitat escolar a l’espanyol. És una unitat de nens de tres anys que era en català i que el govern vol canviar per la denúncia de quatre pares. Les famílies favorables a mantenir les classes en català van decidir ahir de presentar-hi un recurs, tot i comptar amb l’acord verbal i la confirmació del govern valencià de reforçar l’aula amb un professor per a alumnes de castellà. Segons l’acord, el curs vinent hi haurà tres línies en català i se n’hi afegirà una en espanyol. Però les famílies creuen que si no presenten recurs es trobarien indefensos en cas que la Generalitat no complís l’acord.

L’acord autoritza un nou projecte lingüístic al centre, que especifiqui que hi haurà tres línies en català. Malgrat que s’ha comunicat el reforç amb un nou professor, Francesc Felipe, portaveu d’Escola Valenciana (entitat que ha assessorat jurídicament les famílies) va dir ahir que calia presentar el recurs. Segons ell, l’acció s’ha de mantenir fins que el govern no hagi enviat l’acord per escrit, perquè, mentrestant, l’ordre vigent estableix que la línia d’ensenyament és en espanyol.

El vice-president i portaveu de la Generalitat Valenciana, José Ciscar, va assegurar divendres en una conferència de premsa que la conselleria d’Educació reforçaria l’aula de primer d’infantil amb un professor i que a mig curs no canviaria pas la llengua d’ensenyament per la petició de quatre pares.

Va explicar que la conselleria havia arribat a un principi d’acord amb els pares i la direcció del centre perquè es resolgués així. I que l’any vinent hi hagués tres aules de català i una en castellà en els dos primers cursos d’infantil.

Aquesta controvèrsia va començar el 14 de juny passat. Dues famílies van interposar un recurs d’alçada en què demanaven que s’anul·lés el procediment de canvi de programa lingüístic. Mitjançant aquest canvi, al col·legi s’obria una tercera línia en català. I les dues famílies al·legaven que no n’havien estat informades abans del període de matriculació.

Però el cas és que el col·legi, situat al barri de Benimaclet, havia aconseguit una nova unitat en català després d’una consulta prèvia amb els pares. En aquesta consulta, feta durant el període d’admissió, majoritàriament la primera opció de les famílies fou de demanar ensenyament en català.

Arran del recurs de les dues famílies, de primer la conselleria d’Educació va instar el centre escolar a canviar de català a espanyol una de les tres unitats. Tenia un mes per fer-ho i la mesura significava que vint-i-un alumnes eren obligats a canviar de programa lingüístic a mig curs, contra la voluntat de la majoria de les famílies.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any