El cant improvisat entra a la Sorbona

  • Cantadors bascs, catalans i gallecs participen en unes jonades sobre improvisació oral a la universitat parisenca

VilaWeb
Redacció
26.03.2014 - 18:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dissabte, qui tingui interès a conèixer de prop la riquesa del cant improvisat al nostre país en té una bona oportunitat a Sabadell, on enguany es fan les Dotze hores de cançó improvisada. Hi haurà glosadors de les Illes, corrandistes i garrotinaires del Principat, cantadors d’albades valencians i improvisadors de jotes ebrencs. La improvisació oral, amb tot, no és una tradició únicament dels Països Catalans: al País Basc el bertsolarisme és un fenomen de massa i a Galícia s’intenta recuperar la regueifa. Totes tres tradicions són l’objecte d’unes jornades, avui i demà, a la Universitat la Sorbona de París.

En ‘La improvisació oral, tradició i actualitat‘, hi participen uns quants experts de Galícia, el País Basc i els Països Catalans: Marta Souto i Isaura Abelairas, per exemple, parlaran de les ‘regueifas’, les festes amb cobles improvisades dedicades als qui es volen casar. Són en general quartetes octosil·làbiques rimades o assonants, i la improvisació es fa a un ritme molt ràpid i espontani, sense pausa ni interludis. La cantadora Miren Artetxe, des d’Hendaia, hi parlarà dels ‘bertsolariak’, els improvisadors de versos cantats en basc. La principal característica d’aquesta tradició oral és que ha sabut evolucionar i adaptar-se als nous temps i implicar-hi les generacions més joves, tal com es demostra cada quatre anys amb la final del campionat de versos; en l’última s’hi van aplegar més de tretze mil espectadors. La forma del vers pot ésser molt variada, tot i que sovint són vuit versos parells que rimen entre si. Per parlar de la glosa, hi participa el músic i cantador Carles Belda.

La sessió d’avui es clou a la tarda, és clar, amb un tast de cada tradició, en què participaran Carles Belda, Miren Artetxe i Miren Ibarluzea, i Xosé Bieito A. Lobarinhas i Josinho de Teixeira.

Les jornades de la Sorbona s’acabaran demà amb la projecció del film documental ‘Bertsolariak‘ (vídeo promocional), dirigit per Asier Altuna.

 

Notícia relacionada:

‘Si tens gràcia parlant, també en tindràs glosant’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any