El president de la Internacional Liberal demana al govern espanyol que prengui exemple del britànic

  • Mas avisa Rajoy que Europa no entén que no ofereixi una alternativa a Catalunya

VilaWeb
ACN
02.12.2013 - 21:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha avisat el president del govern espanyol que Europa no entén que l’Estat no estigui oferint una alternativa a Catalunya. Durant l’entrega del Memorial Trias Fargas al president de la Internacional Liberal, Hans van Baalen, Mas ha agraït el suport al procés català mostrat per l’eurodiputat holandès. Van Baalen ha instat Rajoy a seguir l’exemple del Regne Unit amb Escòcia i també a fer una oferta que els catalans puguin votar. ‘Necessitem molts amics com vostè’, ha reconegut Mas, que s’ha mostrat convençut que Catalunya trobarà el suport europeu perquè la UE es basa no només en els marcs legals, sinó també en l’esperit de la democràcia i la llibertat.

Mas ha presidit aquest dilluns l’acte de lliurament del Memorial Trias Fargas, que atorga la Fundació Llibertat i Democràcia, i que enguany ha distingit el president de la Internacional Liberal, l’holandès Hans van Baalen.

Van Baalen ha volgut fer referència al procés català i ha deixat clara la seva opinió sense matisos. Al seu parer, el govern espanyol hauria de prendre exemple del britànic i permetre una consulta a Catalunya com la que hi haurà a Escòcia el 2014. Tot i que ha dit que ell no pot ser ‘jutge’ de la situació catalana, ha opinat que seria un ‘signe de responsabilitat’ que el govern espanyol reconegués el dret dels catalans a decidir.

Al mateix temps, ha indicat que seria ‘savi’ per part de l’estat fer una ‘oferta que fos difícil de rebutjar’, i que després els ciutadans poguessin votar-la o apostar per un estat. ‘Això és democràcia’, ha dit. Alhora, també ha considerat que una Escòcia independent continuaria formant part de la UE, igual que també passaria en el cas de Catalunya.

Mas ha celebrat les opinions de van Baalen i ha recordat que els catalans són un grup minoritari dins d’Espanya, el 16% de la població. ‘No volem imposar les nostres decisions, volem negociar amb les institucions espanyoles, el mateix que el Regne Unit i Escòcia, aquest és el bon model’, ha reivindicat.

El president de la Generalitat ha remarcat que fa pocs dies van aparèixer junts David Cameron i Mariano Rajoy, i tots dos van defensar la unitat dels seus respectius estats. ‘Però hi havia una gran diferència: en el cas del Regne Unit, els anglesos permeten els escocesos votar, però a nosaltres no ens deixen votar’, ha recordat.

També s’ha referit a l’oferta de la qual parlava van Baalen. ‘No s’entén des de fora que, davant del repte democràtic que planteja Catalunya, la reacció espanyola sigui no oferir res’, ha opinat Mas, que ha coincidit amb l’eurodiputat holandès que fóra bo que l’Estat posés alguna cosa sobre la taula perquè el poble català pugui decidir en un sentit o en un altre. ‘Aquesta absència de proposta que hi ha en l’estat espanyol és molt cridanera, s’entén molt poc a nivell europeu i a nivell internacional’, ha conclòs.

Torna a demanar rigor i ‘no fer el ridícul’

Alhora, també ha aprofitat per tornar a demanar als partits una vegada més que demostrin ‘rigor i serietat’. Ha indicat que si Ramon Trias Fargas fos viu, estaria molt content de veure un poble que aposta pel dret a decidir i la llibertat de Catalunya, i uns partits amb la màxima unitat.

‘I ens hauria demanat que si hem de fer processos d’aquestes característiques, els fem bé, ens hauria demanat de no fer el ridícul, de ser conseqüents, de ser ferms i de fer les coses bé’, ha advertit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any