El patrimoni literari d’Espriu, digitalitzat i a l’abast del públic

  • El projecte Corpus Literari Digital presenta avui la web · S'hi apleguen manuscrits, primeres edicions i enregistraments sonors i audiovisuals de l'escriptor

VilaWeb
Redacció
14.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La veu de Salvador Espriu recitant ‘Cementiri de Sinera’, fitxes manuscrites, autògrafs i primeres edicions de la seva obra narrativa, poètica, teatral i crítica…  Són alguns dels materials que recull la web Corpus Literari Digital, que posa a l’abast del públic el patrimoni literari d’Espriu. El projecte ‘Espriu Digital’ es presenta avui a horabaixa a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, amb motiu del centenari del naixement de l’escriptor. 

S’han recuperat enregistraments amb la veu d’Espriu dipositats a la Biblioteca del Congrés dels Estats Units, que formaven part de l’Archive of Hispanic Literature on Tape. També totes les primeres edicions de les obres d’Espriu i la major part de les edicions publicades sota la seva supervisió. A més, s’ha recuperat el fons documental del doctor Joan Colomines, destacat ac­tivista cultural de la postguerra, que incloïa enregistraments amb la veu d’Espriu i més escriptors, i manuscrits. I s’han localitzat documents provinents de la censura franquista conservats a l’Arxiu General de l’Administració d’Alcalá de Henares. També s’han pogut recuperar els autògrafs de Salvador Espriu (manuscrits, mecanoscrits i proves d’impremta) que es conserven dins el fons històric d’Edicions 62 i que, juntament amb els que es conserven en arxius personals i en biblioteques diverses, permeten de resseguir el procés creador.

El Corpus Literari Digital, ideat i dirigit per Joan Ramon Veny i Jordi Malé, de la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida, vol recuperar, preservar, estudiar i difondre el patrimoni literari català contemporani i promoure’n l’estudi. Recull documents autògrafs, quaderns de notes i proves d’impressió, edicions originals, publicacions periòdiques, enregistra­ments amb la veu dels escriptors i enregis­traments audiovisuals amb la seva imatge. Es divideix en cinc seccions: hemeroteca, biblioteca, manuscrits, fonoteca i videoteca. Cadascuna conté un catàleg de consulta i hi ha un cercador general per a accedir a la visualització o a l’audició del document original. A més del patrimoni literari d’Espriu, també s’han digitalitzat materials de Carles Riba, Clementina Arderiu, J. V. Foix, Màrius Torres, Gabriel Ferrater i Narcís Oller, entre més. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any