El moviment antifeixista també surt al carrer

  • Diverses convocatòries a Barcelona i Tarragona contra l'exaltació de l'unionisme i la ultradreta

VilaWeb
Redacció
12.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El moviment antifeixista torna a sortir avui al carrer contra les exhibicions de l’extrema dreta, que té en aquest 12 d’octubre (‘día de la raza’ i ‘día de la hispanidad’) una de les dates marcades del calendari. Mentre a Montjuïc s’espera que es concentrin grupuscles ultradretans i nostàlgics del franquisme i a la plaça de Catalunya hi vagi l’unionisme desacomplexat, diversos punts de Barcelona acullen manifestacions i actes contra el feixisme i l’exaltació del genocidi a l’Amèrica Llatina i el racisme. 

Els veïns de Sants porten tota una setmana mobilitzant-se contra la concentració convocada per la plataforma España en Marcha i que aplega la Falange, Nudo Patriota Español, Alianza Nacional, Movimiento Católico Español i Democracia Nacional.

Des de les vuit del matí, els veïns s’apleguen a la plaça de Sants, on han esmorzat i han preparat tot d’activitats fins al migdia. Aquest és el punt des d’on la ultradreta havia anunciat que sortiria en manifestació cap a Montjuïc. Interior va prohibir el tram de la marxa entre la plaça de Sants i la plaça d’Espanya, i el jutge ha avalat la prohibició, però els veïns han mantingut la convocatòria. De fet, tot i la prohibició, els ultres van anunciar que es manifestarien igualment a Sants. 

A més de les activitats a la plaça de Sants, uns tres-cents veïns han tallat el carrer de Sants, per on s’han manifestat sota el lema ‘Feixisme mai més, ni a Sants ni enlloc’. 

Més convocatòries

La següent convocatòria antifeixista és a les dotze del migdia a la plaça Universitat, a la mateixa hora que a la plaça de Catalunya s’hi concentrarà l’unionisme i entitats neonazis. Convocada per la Plataforma Antifeixista, la concentració forma part de tot un seguit d’actes d’una ‘Jornada de lluita antifeixista’ que va començar ahir al recinte de Can Batlló de Sants. 

Finalment, a les set del vespre, la plaça de la Mercè de Barcelona serà l’escenari de l’acte unitari organitzat per la Plataforma 12 d’octubre – Res a celebrar. Parlaments, músics i actes de cultura popular sota el lema ‘No a la impunitat del feixisme! Contra el genocidi i el racisme, per la sobirania dels pobles, per la conveniència en la diversitat’. Entre els qui hi participaran, hi ha l’actor Sergi López, els músics Quico Pi de la Serra, Feliu Ventura, Amadeu Casas i Meritxell Gené. La plataforma va demanar permís per fer l’acte a la plaça de Catalunya, però no els hi van donar. 

També Tarragona es mobilitza avui i demà contra el feixisme, amb motiu del gran acte beatificació organitzat per la conferència episcopal espanyola per a demà. Col·lectius de l’esquerra independentista i entitats llibertàries han cridat a manifestar-se avui a les sis de la tarda a l’estàtua dels Despullats; i la Coordinadora per la Laïcitat i la Dignitat, que ha recollit prop de 2.000 signatures contra l’acte de beatificacions, ha fet una cridar per concentrar-se demà a les onze del matí al cementiri de Tarragona en un acte d’hmenatge a les víctimes del franquisme. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any