Junqueras prepara el terreny per entrar al govern

  • 'Vull assegurar que Catalunya té un govern fort en un moment difícil', diu · Confia que 'almenys gran part del PSC' acabi incorporant-se al procés

VilaWeb
ACN
29.09.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha refermat aquest cap de setmana el compromís del seu partit ‘amb la fortalesa i l’estabilitat parlamentària’ del govern de CiU si aquest segueix compromès amb el full de ruta de la consulta. Junqueras ha afirmat que vol ‘assegurar que Catalunya té un executiu fort en un moment difícil’ en què es prenen decisions transcendents. Aquestes declaracions, que no són una novetat en el seu discurs, prenen rellevància pel fet que aquest mateix dilluns el portaveu del govern no ha descartat que ERC entri al govern si es posa la data a la consulta pel 2014. Per altra banda, Junqueras ha mostrat la seva confiança en el fet que ‘almenys gran part del PSC’ acabi incorporant-se al procés.

‘En campanya vam dir que seriem el soci més lleial del poble de Catalunya’ ha recordat Oriol Junqueras en el seu discurs al Consell Nacional que ERC celebra aquest dissabte. Aquest pacte s’estén, segons ell, a l’executiu d’Artur Mas ‘en la mesura que el govern es mantingui fidel al compromís de que hi hagi un referèndum a Catalunya’. En aquest sentit, el president d’ERC ha posat de relleu el compromís del seu partit ‘amb la fortalesa i l’estabilitat parlamentària del govern’ i amb el fet que Catalunya tingui un executiu ‘fort’ en un moment ‘difícil’ en el qual s’estan prenen decisions que, segons ell, poden ser transcendents per al futur del país.

Aquestes paraules no representen una novetat en el discurs de Junqueras, que ja havia expressat el seu suport parlamentari al govern de Mas si aquest es mantenia ferm en la decisió de que el dret a decidir es pugui exercir a Catalunya i mantenia el rumb cap a la consulta. No obstant això, dites aquest dissabte prenen una especial rellevància pel fet que, instants abans que el líder d’ERC les hagi pronunciat, Francesc Homs ha obert la porta a una entrada dels republicans a l’executiu català si es fixa la data del referèndum el 2014.

Valoració de l’acord al Parlament

Junqueras també ha mostrat la seva satisfacció pel resultat del Debat de Política General, on s’ha aprovat una resolució que insta a portar la consulta al Congrés i fixar data, pregunta i via legal abans d’acabar l’any. ‘Sabem que a finals d’any tindrem una data, una pregunta clara i unes vies establertes’, ha remarcat el president d’ERC després de fer un balanç positiu de la darrera setmana política.

Segons el líder dels republicans, s’ha de posar en valor allò que s’ha aconseguit a la cambra catalana. Junqueras ha argumentat que als militants i dirigents d’ERC, que fa temps que aposten per la independència, els poden semblar ‘naturals’ els passos que s’estan fent en el procés cap a la consulta. ‘Però si us ho mireu des de la perspectiva dels què ara ens acompanyen -o als què acompanyem-, tots entendreu la importància de les passes que s’estan donant’, ha afegit.

Per això, el president d’ERC també ha expressat el seu reconeixement als partits que es comprometen amb el dret a decidir. Junqueras ha citat ICV-EUiA i la CUP, però també ‘gran part del PSC’, que, segons ell, també donen suport a la consulta. I és que, segons ell, són molts els alcaldes, regidors, militants i votants socialistes que entenen la ‘necessitat’ de que els catalans votin en un referèndum sobre el futur polític de Catalunya. Per això, Junqueras ha insistit en la importància d’estar al costat d’aquests socialistes i saber-se guanyar la seva confiança per tal que s’incorporin definitivament al procés. ‘Almenys tants com siguin possibles’, ha declarat.

Més enllà dels partits i les institucions, el líder d’ERC ha animat els seus companys de partit a intentar convèncer el major nombre de catalans possibles de la necessitat de fer una consulta i d’esdevenir un Estat. En aquest punt, ha tornat a fer referència a les persones que havien militat al PSUC o afiliats a sindicats i que, segons ell, van fer passos ‘decisius’ en molts moments de la història de Catalunya. ‘Ara els necessitem’, ha clamat.

Suport a la vaga de docents balears

Abans de començar la reunió del Consell Polític i a la mateixa seu barcelonina d’ERC, Oriol Junqueras i Marta Rovira han rebut dues samarretes en suport a la vaga de docents de les Illes Balears. El president de la Federació Territorial de les Illes Balears i Pitiuses d’ERC, Josep Serra, i la vice-presidenta d’Esquerra-Mallorca, Cathy Sweeney, els han fet entrega d’elles. Amb aquest acte, els màxims dirigents d’ERC han volgut mostrar el seu suport a la protesta dels docents balears contra el govern de José Ramón Bauzá. Aquest suport també es veurà aquest diumenge a la manifestació que es farà a Palma. Hi participaran el president d’Esquerra-Mallorca, Joan Lladó, el vice-secretari general de comunicació i estratègia i portaveu adjunt al Parlament de Catalunya, Oriol Amorós, el portaveu d’Esquerra Republicana al Congrés dels diputats, Alfred Bosch, i el diputat d’Esquerra al Congrés, Joan Tardà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any