El Financial Times avisa d’una crisi constitucional a Espanya

  • En un editorial en què reclama negociacions amb Catalunya abans no sigui massa tard

VilaWeb
Redacció
13.09.2013 - 11:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diari Financial Times dedica l’editorial d’avui al procés sobiranista i avisa que si Catalunya i Espanya no negocien tot plegat pot desembocar en una crisi constitucional. L’article, titulat ‘La qüestió catalana‘, fa referència a la històrica mobilització d’aquest Onze de Setembre i als últims resultats electorals i sentencia: ‘Aquest problema no desapareixerà. La qüestió és si es pot resoldre políticament abans no esdevingui una crisi constitucional.’ 

L’editorial defensa el diàleg i les negociacions amb Catalunya i proposa que l’estat es plantegi de ser una confederació. ‘L’Espanya plurinacional necessita un federalisme asimètric, que atorgui drets i espais perquè es puguin mantenir totes les minories nacionals dins la família’, diu. 

‘Tot i l’aclamada transició de la dictadura franquista a la democràcia, encara no s’ha creat una llar plurinacional prou confortable per a les persones de cultures i llengües diferents’, i diu que aquesta és l’arrel del problema. 

També fa referència a la sentència del Tribunal Constitucional espanyol contra l’Estatut i diu que la crisi financera ha fet créixer la sensació de greuge: ‘Catalunya és un gran contribuent net al pressupost d’Espanya, mentre que els bascos tenen autonomia fiscal.’ 

Recorda que Mariano Rajoy va tancar la porta a negociar un pacte fiscal i que va alegrar-se de la pèrdua de suport a CiU en les passades eleccions. ‘Però els separatistes van ser majoria en aquestes eleccions, i el federalisme d’esquerres també pensa que els catalans haurien de tenir el dret de decidir el seu futur. Això és sens dubte adequat. Però el primer és el primer.’ I defensa que espanyols, catalans i bascos ‘han de tornar a la idea de convivència’ i que Espanya ‘necessita un federalisme asimètric’. Finalment, diu que Rajoy i Mas han començat a dialogar i que espera ‘que no sigui massa tard’. 

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any