Notícies

Dissabte  10.08.2013  21:25

Espanya, França i Alemanya, entre els 'objectius a espiar' dels EUA

El setmanari alemany Der Spiegel publica noves revelacions dels documents filtrats per Edward Snowden

Men?ame
 

L'Agència de Seguretat Nacional nord-americana (NSA) considera 'objectius' d'espionatge estats com Alemanya, França, el Japó, Itàlia o Espanya, segons documents filtrats per l'ex-analista de la NSA Edward Snowden al setmanari alemany Der Spiegel.

En un avançament a la web, Der Spiegel explica que la NSA classifica els estats en funció del seu interès en una escala que va de l'1, que és interès màxim, al 5, que és interès mínim.

Els documents confirmen que la Unió Europea és un dels principals objectius de l'espionatge nord-america, que es fixa especialment en la política exterior, el comerç exterior i l'estabilitat econòmica.

En el nivell 1 se situen la Xina, Rússia, Iran, Paquistan, Corea del Nord i Afganistan. Alemanya es troba en una posició intermitja, com França o el Japó, i per davant d'Itàlia i Espanya, segons un document amb data de l'abril del 2013 que estableix les 'prioritats d'intel·ligència' dels EUA. Per darrere quedarien estats com Cambodja, Laos, el Vaticà, Finlàndia, Croàcia, Dinamarca o la República Txeca, al nivell 5.  

Edward Snowden ha filtrat aquests últims mesos diversos documents dels serveis secrets dels EUA, que han tret a la llum l'existència d'un programa global d'espionatge de les comunicacions telefòniques i del trànsit d'internet. Això ha generat un gran debat sobre el dret a la privacitat dels ciutadans i el comportament de Washington amb els seus suposats aliats. Els EUA, per la seva banda, defensen que aquests mètodes han permès d'aturar atemptats també en estats aliats.

Informació relacionada:

Obama anuncia reformes en els programes d'espionatge

Rússia concedeix un any d'asil a Edward Snowden

Indignació a la UE per les acusacions d'espionatge dels EUA

El govern britànic espia milions de correus i missatges de tot el món(21.06.2013)

The Guardian descobreix la identitat de l'informador del cas de ciberespionatge dels EUA

Men?ame