Indignació a la UE per les acusacions d’espionatge dels EUA

  • Alemanya es manifesta especialment irritada per les revelacions del setmanari Der Spiegel

VilaWeb
Redacció
01.07.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La UE ha exigit explicacions als Estats Units per les suposades escoltes en seus comunitàries fetes per l’Agència Nacional de Seguretat nord-americana (NSA), filtrades per l’ex-treballador de l’agència Edward Snowden i publicades pel setmanari alemany Der Spiegel. La UE ha utilitzat un llenguatge inusualment dur amb veus com la del ministre d’Afers Estrangers francès, Laurent Fabius, que ha qualificat aquests actes d’inacceptables.

‘Aquests actes, si es confirmen, serien completament inacceptables’, va dir ahir Fabius, que també va revelar que França n’havia demanat explicacions a Washington. ‘Esperem que les autoritats nord-americanes responguin ràpidament a les preocupacions legítimes que susciten aquestes revelacions de la premsa’, va dir.

Mentrestant, una portaveu de la Comissió Europea va declarar també que s’havien posat en contacte amb les autoritats nord-americanes: ‘Els hem presentat el reportatge publicat […]. Ens han dit que comproven l’exactitud de la informació publicada.’

L’acusació

Der Spiegel va informar dissabte que la NSA havia espiat les oficines de la Unió Europea a Brussel·les, Nova York i Washington i que havia obtingut accés a xarxes informàtiques internes.

Arran d’aquestes revelacions, alguns polítics van defensar que s’aturessin les negociacions sobre l’acord de lliure comerç que preparaven les dues parts fins que no s’hagués aclarit aquesta qüestió. ‘Els socis no s’espien els uns als altres’, va declarar ahir la comissària europea de Justícia, Viviane Reding. ‘No podem negociar sobre un gran mercat transatlàntic si hi ha la més mínima sospita que els nostres socis fan activitats d’espionatge a les oficines dels nostres negociadors’, va afegir.

Escoltes a Alemanya

Segons Der Spiegel, els serveis secrets nord-americans emmagatzemen uns 500 milions de trucades telefòniques, correus electrònics i missatges de text a Alemanya, país classificat com un objectiu similar a la Xina o l’Irac.

‘Si les informacions dels mitjans són correctes, fa pensar en les activitats d’enemics durant la Guerra Freda. Que els nostres amics dels Estats Units ens vegin als europeus com a enemics supera qualsevol imaginació’, va dir ahir la ministra alemanya de Justícia, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger. I va afegir: ‘Si és cert que les oficines de la UE a Brussel·les i Washington han estat espiades pels serveis secrets nord-americans, difícilment es pot explicar amb l’argument de lluitar contra el terrorisme.’

Els alemanys són particularment sensibles a la vigilància dels serveis secrets, després de dècades sota la vigilància de la Stasi, la temuda policia secreta de la República Democràtica Alemanya, i tenint encara viva la memòria de la Gestapo del règim nazi.

La fiscalia alemanya, que té competències en matèria de seguretat nacional, ja ha anunciat que estudia si obre una investigació, amb càrrecs penals, segons que va dir ahir una portaveu, Frauke Koehler, en declaracions a Reuters.

La cancellera Angela Merkel, ara com ara, no n’ha fet cap comentari. Tanmateix, durant la visita de Barack Obama a Alemanya ara fa un mes, va defensar els sistemes de vigilància d’internet per combatre el terrorisme i va assegurar que aquestes escoltes havien pogut evitar atemptats en territori alemany.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any