Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  04.08.2013  06:00

Esquerra apunta al 14 de setembre per a la consulta

Bosch i Rovira assenyalen aquesta data com la més viable

Men?ame
 

Encara no s'ha decidit la data de la consulta sobre la independència, però ahir dirigents d'Esquerra ja van començar a acotar les possibilitats. El diputat republicà al congrés espanyol Alfred Bosch va advocar pel 14 de setembre del 2014, en una entrevista a Catalunya Informació. I Marta Rovira, en una entrevista a Europa Press, ha apostar pels dies 7 o 14 de setembre, també de l'any que ve. Oriol Junqueras, per la seva banda, va dir dijous que voldria la consulta 'com més aviat millor'.

Però és una bona data el 14 de setembre de 2014?

L'acord de legislatura entre CiU i ERC estableix que ha de ser el 2014. L'anàlisi de les circumstàncies i els condicionants polítics, econòmics i socials apunten a fer-la el 14 de setembre. La data concreta s'anunciarà, segons compromís de CiU i ERC, a final d'any. Els factors que portaran a prendre una decisió o una altra ja van ser matèria d'anàlisi a VilaWeb en aquest informe: 'Els set condicionants de la data del referèndum d'independència'. Els elements enumerats aleshores eren la data del referèndum escocès (el 18 de setembre de 2014), les eleccions europees (22 i 25 de maig), el pressupost i l'objectiu de dèficit, la pressió de la societat civil, la reacció agressiva espanyola, el possible col·lapse econòmic del govern i el mundial de futbol del Brasil (juny i juliol).

Tots aquests condicionants són encara vigents i de segur que influiran en la fixació de la data. Però a mesura que avança el procés, n'hi ha una que apareix en les converses dels partits i de les entitats cíviques sobiranistes. La data del 14 de setembre de 2014 té algunes virtuts que la fan possiblement immillorable.

Tres mesos després de les europees

Algunes veus han proposat de fer coincidir la consulta amb les eleccions europees. Però majoritàriament es considera que aquesta escaiença seria considerada una ingerència a Brussel·les i portaria confusió de debats –el de la independència i el d'Europa– que no hi ha cap raó perquè conflueixin. Des d'aquest punt de vista, fóra més indicat que el referèndum no s'escaigués amb cap més convocatòria electoral.

Fer-ho abans de les eleccions europees és precipitat, segons fonts del govern, perquè no hi hauria temps de preparar la consulta ni la campanya. Un dels consells més habituals perquè el debat sobre la independència no es barregi amb res més és que es deixi un marge de tres mesos abans de les europees o després. Si abans no es factible, segons el govern, cal traslladar-se tres mesos després de les europees: del 25 d'agost endavant.

Abans del referèndum escocès

Un altre factor que pot condicionar la determinació de la data és el referèndum escocès. La majoria de les opinions consultades per VilaWeb consideren que seria bo de fer la consulta abans que a Escòcia (18 de setembre) per si allà el resultat és contrari a la independència. A més, en algunes converses informals que hi ha hagut entre catalans i escocesos s'ha considerat que fer la consulta catalana poc abans de l'escocesa afavoriria totes dues parts, per la hipòtesi d'una victòria independentista a Catalunya. Aquest factor deixa poques dates hàbils per a la consulta catalana: els diumenges 7 i 14 de setembre.

El factor Onze de Setembre

L'últim element potent d'aquesta hipòtesi és la proximitat amb l'Onze de Setembre. N'hi ha que consideren que si la consulta es fa el 7 de setembre, la diada nacional d'aquell any podria esdevenir la gran festa de la independència. Però el fet cert és que la consulta el 7 de setembre deixaria poc marge per a la campanya, que agafaria qui-sap-los dies d'agost. En canvi, fent-la el 14 de setembre la campanya restaria fora del període habitual de vacances. Encara més, l'Onze de Setembre seria una oportunitat magnífica de fer una demostració de força sobiranista tan sols tres dies abans de la consulta.

Setmana d'atenció mediàtica internacional

A més, l'atenció mediàtica internacional s'encararia plenament a la setmana dels referèndums: el 14 de setembre a Catalunya i el 18 a Escòcia. Amb el pròleg de l'impacte que pogués tenir una gran demostració de força l'Onze de Setembre, els mitjans de tot el món farien reportatges sobre la voluntat independentista de catalans i escocesos. Hom considera que l'atenció mediàtica internacional va a favor de l'opció independentista de Catalunya i que podria atenuar l'estratègia obstruccionista espanyola o qualsevol voluntat de prohibir la convocatòria de la consulta.

Men?ame