Un pacte entre Antoni Miró i el batlle de Gandia frena la retirada de l’escultura de la batalla d’Almansa

VilaWeb
Redacció
02.08.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escultura de l’artista Antoni Miró que commemora la desfeta d’Almansa, i que el batlle de Gandia, Arturo Torró, del PP, volia retirar, romandrà de moment a la plaça del 25 d’Abril, on es va instal·lar fa sis anys. L’artista i el batlle es van reunir ahir i van arribar a un acord: aquests dos mesos vinents l’escultura no es tocarà i l’ajuntament proposarà a Miró uns quants emplaçaments alternatius perquè els estudiï. ‘Hem decidit que jo hauré de valorar els llocs que ells proposen i validar-los abans no es toque l’escultura, que és feta a mida per al lloc actual’, va dir l’escultor a VilaWeb, moderadament satisfet. ‘Hem discutit durant dues hores i ell [el batlle] ha insistit a moure l’escultura, amb l’argument que al lloc on és ara no es pot veure bé i que vol trobar-hi un lloc on la gent la puga veure de prop i més bé. Li he dit que si efectivament era així i trobava un lloc millor, jo m’hi avindria.’

Què passarà si al cap de dos mesos cap dels emplaçaments proposats per l’ajuntament no és adequat per a l’escultura? ‘Tornarem a entrevistar-nos.’ Miró va explicar que la reunió havia estat cordial i que confiava que es podria arribar a un acord. ‘Tenint en compte que hi havia l’amenaça de llevar-la aquests dies, crec que puc estar satisfet’, va dir. Això sí, va explicar que si el batlle continuava amb la fixació de llevar-la, s’hauria ‘d’anar a la guerra’.

Darrerament desenes d’entitats, artistes i personalitats de disciplines diverses s’havien mobilitzat i havien signat un manifest contra la persecució ideològica de l’art i en defensa de l’escultura. En aquesta entrevista de VilaWeb, Antoni Miró explicava que l’escultura era feta a mida per al lloc i molt acceptada per la gent. ‘Ens ha costat tres-cents anys de posar aquesta escultura, no podem deixar que la lleven, i menys per una mania persecutòria’, va dir. El batlle de Gandia ja ha fet retirar més escultures d’artistes progressistes de la ciutat.

Més informació:

Antoni Miró: ‘Ens ha costat tres-cents anys de posar aquesta escultura; no podem deixar que la lleven’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any