Notícies

Dilluns  29.07.2013  06:00

Les provocacions espanyoles fan créixer la tensió amb Gibraltar

Un incident armat dijous i l'alentiment del pas de frontera ahir aixequen les protestes del govern gibraltarenc · La Gran Bretanya troba inacceptable l'actitud espanyola

Men?ame
 

Ahir, amb una temperatura altíssima, milers de gibraltarencs van quedar atrapats en una cua immensa motivada per l'alentiment del pas per la frontera amb Espanya. Si dijous ja havia augmentat la tensió entre els governs espanyol, gibraltarenc i britànic per l'incident amb una patrullera, ahir les autoritats espanyoles van decidir de provocar un problema monumental a Gibraltar. A la duana, en comptes de deixar passar els cotxes com fan sempre, ahir la policia es va dedicar a regirar-los tots minuciosament. El resultat va ser una cua com mai no s'havia vist, que pràcticament feia la volta al penyal. Alguns cotxes van tardar sis hores a entrar a Espanya.

Dijous un vaixell de la guàrdia civil espanyola va actuar en aigües de Gibraltar, i va originar una protesta diplomàtica formal de la Gran Bretanya. La reacció a la protesta va ser l'alentiment ahir del pas de la frontera, una actuació que el ministre principal de Gibraltar va qualificar de 'infantil i intolerable'.

Les retencions i esperes d'hores i hores a la frontera són tan habituals com impredictibles. L'any passat, per exemple, un ciutadà en va resseguir una amb moto que arribava fins a la Punta d'Europa, l'extrem més meridional del penyal: