Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  23.06.2013  15:50

Edward Snowden demana asil a l'Equador des de Moscou

L'ex-analista de la CIA buscat pels EUA havia abandonat Hong Kong en un vol comercial

Men?ame
 

L'ex-analista de la CIA Edward Snowden, acusat d'espionatge pel govern dels EUA, ha abandonat Hong Kong i s'ha traslladat en un vol comercial fins a Moscou, on ha aterrat a migdia. No és la destinació final. Segons el ministre d'Afers Estrangers equatorià, Ricardo Patiño, Snowden ha demanat l'asil a l'Equador.

De fet, l'ambaixador equatorià a Rússia, Patricio Alberto Chavez Zavala, s'ha desplaçat fins a un hotel de l'aeroport de Xeremètievo i ha explicat als mitjans de comunicació que volia reunir-s'hi.

El portal Wikileaks, que diu que ha assessorat Snowden per a facilitar-ne la sortida de Hong Kong, ha confirmat la sol·licitud d'asil polític a l'Equador: 'Es dirigeix a la República de l'Equador a través d'una ruta segura per a sol·licitar asil i va acompanyat de diplomàtics i assessors legals de Wikileaks.'

Snowden se suma així al mateix fundador de Wikileaks, Julian Assange, que va demanar asil polític al mateix país per esquivar les peticions d'extradició de Suècia i els EUA. L'Equador l'hi va concendir el 2012 i des de fa un anu es troba confinat a l'ambaixada equatoriana a Londres, perquè el govern britànic no li concedeix cap salconduit per sortir-ne.

Snowden, refugiat a Hong Kong després d'haver filtrat informació sobre operacions secretes de vigilància d'internet dels governs nord-americà i britànic, ha abandonat la ciutat l'endemà que transcendís que els EUA havien començat els tràmits per demanar-ne l'extradició.

Un tribunal nord-americà havia acusat divendres Snowden de 'robatori de propietat del govern, comunicació no autoritzada d'informació de defensa nacional i comunicació deliberada d'informació classificada de comunicacions d'intel·ligència a persones no autoritzades'. 

Els documents recollits i filtrats per Snowden als diaris 'The Washington Post' i 'The Guardian' detallen nombroses operacions secretes de vigilància executades per les autoritats nord-americanes i britàniques en informes confidencials, memòries i ordres judicials i el mateix Snowden, en una entrevista concedida a 'The Guardian, va confessar que n'era el filtrador. 

Aquests documents van corroborar la sol·licitud d'informació i dades pertanyents a desenes de milers d'usuaris de tot el món a empreses tecnològiques com Google, Apple i Facebook, o l'espionatge encobert als membres de les delegacions dels països participants a la cimera de les vint principals potències mundials que es va fer a Londres el 2009.

Men?ame