El PP empara els atacs feixistes a Burjassot

  • Els fets d'aquesta setmana s'afegeixen a les amenaces al batlle i a la llista d'atacs impunes per part de grupuscles feixistes

VilaWeb
Redacció
17.05.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els atacs feixistes han castigat aquesta setmana Burjassot. Dilluns l’estàtua de Vicent Andrés Estellés apareixia coberta de pintura blava, en l’enèsim atemptat contra aquest monument. L’endemà, membres del Grup d’Acció Valencianista (GAV) i d’España 2000 interrompien amb crits i insults un acte justament d’homenatge a Estellés, fill del poble. No són pas dos casos aïllats. Ni al País Valencià, un dels territoris amb més incidents fomentats per la intolerància i l’odi, ni a Burjassot, on el batlle fa mesos que és amenaçat per aquests grups feixistes. Amb l’empara del PP, que no ha badat boca en cap moment per condemnar els atacs. 

Es tracta de grupuscles reduïts, però que actuen amb total impunitat, com han denunciat el Moviment contra la Intolerància i la plataforma unitària Acció Popular contra la Impunitat. De fet, el GAV ha comès desenes d’accions de sabotatge, en algunes de les quals hi ha estat implicat el president del grup, Manuel Latorre, que fa anys va ser condemnat per amenaces i lesions a una militant del Bloc. El president anterior, l’ex-falangista Juan García Sentandreu, també té antecedents penals per agressions.

Aquest dimarts, membres del GAV i d’España 2000 es van infiltrar a l’Ajuntament de Burjassot i van insultar i escridassar el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que intervenia en un homenatge a Estellés. L’acte es va interrompre  una estona, mentre la policia feia fora els agressors, els identificava i en detenia un. En declaracions a VilaWeb, el batlle, Jordi Sebastià, lamentava: ‘Totes les forces del feixisme es concentren a Burjassot perquè és el poble d’Estellés i té un batlle que no amaga les seues idees. I ho paga el poble perquè aquesta gent odia la convivència, el respecte i la democràcia.’

Sebastià ha plantat cara des del primer moment a aquest grupuscles feixistes, fet que li ha costat alguna denúncia i diverses amenaces. Fa uns mesos va portar a la fiscalia les amenaces i calúmnies rebudes a través d’una pàgina de Facebook anomenada ‘No volem un alcalde catalanista al nostre poble‘. En aquest cas hi ha encausades nou persones, entre les quals membres no solament del GAV i España 2000 sinó també de Coalició Valenciana i del PP. Poc després d’aquella denúncia, España 2000 va denunciar Sebastià i el va acusar d’haver impedit el dret de llibertat d’expressió perquè l’ajuntament els havia fet desmuntar una paradeta, per a la qual no tenien permís.

Les amenaces i els atacs feixistes a Burjassot no han rebut en cap moment la condemna del PP, ans al contrari. El regidor de l’ajuntament Maxi Fernández, per exemple, es nega a condemnar l’atac feixista d’aquesta setmana. Ha dit a Twitter: ‘Van ser feixistes els qui van intentar boicotar un acte del PP de Burjassot a la seva seu amb insults i amenaces? Qui parla d’intolerància?’ Fa poc Fernández feia unes declaracions similars arran de la commemoració de l’assassinat de Guillem Agulló: aleshores va defensar el representant de Noves Generacions del PP a Burjassot, que havia justificat l’assassinat d’Agulló i l’havia comparat amb ‘una baralla d’armes blanques’.

Lluís Torró, diputat d’EUPV, ha assenyalat directament el PP com a ‘responsable d’alimentar el fantasma de l’anticatalanisme, creat per ell mateix, i llançat a la palestra de manera ridícula i incendiària’, segons un comunicat en què denunciava els fets de dimarts a l’ajuntament i exigia que el govern posés fi a la impunitat de què gaudeixen aquests grups: ‘Mentre pugen els índexs d’atur, augmenten les retallades, es destrueix el teixit productiu i un llarg etcètera de fets gravíssims, el PP es dedica a elevar els símbols valencians, el “no ens fareu catalans” injectant gasolina a grups com el GAV.’

Tant Torró com Josep Maria Pañella, de Compromís, han dut també els fets al ple de les corts d’aquesta setmana, però novament la resposta del PP ha estat el silenci i l’empara implícita als atacs feixistes que ha de suportar el poble natal d’Estellés i de Guillem Agulló, on encara avui apareixen pintades amenaçadores i amb simbologia nazi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any