L’estat francès legalitza el matrimoni homosexual

  • L'assemblea francesa aprova el polèmic projecte de llei amb el vot favorable de 331 diputat i el contrari de 225

VilaWeb
ACN
24.04.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’assemblea francesa va aprovar ahir el projecte de llei que dóna validesa tant al matrimoni com a l’adopció d’infants per part de parelles homosexuals. El ‘matrimoni per a tothom’, com s’ha anomenat, va tenir el suport de 331 diputat, i el vot contrari de 225. L’estat francès és el catorzè del món que autoritza els matrimonis homosexuals, i el novè d’Europa. La resolució arribava després de 136 hores de debat parlamentari i posava punt final a una llarga marató parlamentària que havia començat el 7 de novembre amb la presentació d’un text al consell de ministres.

Les enquestes mostren una majoria ajustada a favor del matrimoni gai. Tanmateix, els detractors van fer públic el seu malestar diumenge, amb una de les manifestacions més grans vistes mai a l’estat. Els moviments contraris a la unió legal entre parelles homosexuals ja han anunciat més mobilitzacions el 26 de maig, dia de la mare a França. També s’espera que en convoquin els defensors dels drets dels homosexuals.

Després d’haver estat aprovada al senat el 12 d’abril, ahir els diputats de l’assemblea van aprovar la norma en segona lectura. Tots els grups d’esquerra, llevat d’uns quants diputats, van votar a favor de la reforma, presentada per la ministra de Justícia, Christiane Taubira. Els partits de dreta (l’UMP i els centristes de l’UDI), van votar-hi contra, si bé alguns diputats es van abstenir. L’oposició ja ha anunciat que portarà la normativa al Consell Constitucional, organisme que controla la constitucionalitat de les lleis. 

Aquesta reforma social, un dels cavalls de batalla de François Hollande, és la més profunda a l’estat francès des de l’abolició de la pena de mort, l’any 1981.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any