Les quitances en dipòsits es podran aplicar en futurs rescats a la UE

  • La nova proposta europea no exclou de forçar pèrdues per als qui tinguin més de 100.000 euros al banc · Els bancs de Xipre continuaran tancats fins dijous

VilaWeb
Redacció
27.03.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Comissió Europea va admetre ahir que la proposta de nova normativa europea de crisis bancàries preveia la possibilitat d’exigir pèrdues als qui tinguessin més de 100.000 euros dipositats al banc, com a Xipre. Dilluns hi va haver confusió pels comentaris del president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, que va dir que Xipre era un model per a futurs rescats i després ho va negar. Però ahir la portaveu de Serveis Financers de la CE, Chantal Hughes, va indicar que els grans dipositants podrien haver de tornar a pagar la factura dels rescats. ‘En la proposta de la CE no s’exclou que els dipòsits de més de 100.000 euros puguin ser objecte de quitances. És una possibilitat’, va dir Hughes.

La portaveu de la Comissió Europea va voler remarcar que, fos com fos, els dipòsits de menys de 100.000 euros sempre restarien protegits. ‘En cap cas no és possible de fer una quitança en els comptes de menys de 100.000 euros, ni ara ni en el futur’, va dir.

Amb tot, la setmana passada l’Eurogrup exigia pèrdues també als petits estalviadors per al rescat de Xipre. En vist de la indignació popular i el rebuig del govern de Xipre, finalment dilluns a la matinada es va modificar l’acord, de manera que els dipòsits dels ciutadans eren garantits.

Hughes va voler insistir en el missatge de Brussel·les: Xipre no és cap model a seguir per a futurs rescats. ‘No hem de dir que sigui un model perfecte o un model que calgui reutilitzar tal qual en el futur, perquè no tornarem a arribar a aquestes circumstàncies’, va dir.

Els bancs de Xipre romandran tancats fins dijous

A Xipre, ahir els bancs no van obrir, tal com era previst, i romandran tancats fins demà, segons el Banc Central. El motiu adduït és que així es podrà garantir un ‘funcionament tranquil a tot el sistema bancari’. De primer, s’havia anunciat que ahir ja obririen totes les entitats llevat del Laiki Bank i el Banc de Xipre, després de més d’una setmana tancats, però finalment se’n va ajornar la reobertura.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any